RUSKI VOJNICI SILOVALI UKRAJINKU PRED MALOLETNIM DETETOM?! Dramatične optužbe stižu iz Kijeva: NEĆEMO ĆUTATI!

Autor:

Svet

28.03.2022

11:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinska parlamentarka Marija Mezenceva optužila je ruske vojnike da siluju i seksualno napadaju žene tokom invazije na njenu zemlju i poručila da Ukrajina "neće čutati" u vezi tih zločina.

RUSKI VOJNICI SILOVALI UKRAJINKU PRED MALOLETNIM DETETOM?! Dramatične optužbe stižu iz Kijeva: NEĆEMO ĆUTATI!

Foto: Tanjug/AP

Mezenceva se u televizijskom intervjuu osvrnula na slučaj iz Brovarija, istočnog predgrađa Kijeva, gde je žena silovana ispred svog deteta.

U sredu je generalni tužilac Irina Venediktova rekla da vlasti istražuju napad i da je Ukrajina rekla Rusiji da je izdat nalog za hapšenje dotičnog vojnika, preneo je "Gardijan".

- Ima jedan slučaj o kojem se nedavno naširoko diskutovalo jer ga je snimilo i pokrenulo tužilaštvo i da ne ulazimo u detalje, veoma je zastrašujuća scena kad je civil ubijen u svojoj kući u malom gradu pored Kijeva - rekla je Mezenceva u nedelju za "Skaj njuz".

- Njegova žena je - žao mi je ali moram to da kažem - silovana nekoliko puta ispred svog maloletnog deteta - rekla je ona.

Nakon napada, veruje se da je vojnik zapretio detetu.

Mezenceva, šef stalne delegacije Ukrajine u parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, rekla je da takvi slučajevi moraju da se zabeleže jer "pravda mora da pobedi".

Silovanje i seksualni napadi smatraju se ratnim zločinima i kršenjem međunarodnog humanitarnog prava.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Mezenceva je ukazala da se takvi slučajevi nedovoljno prijavljuju i da se nada da će im Velika Britanija preneti ekspertizu o tome kako podržati žrtve nakon zločina.

- Postoji mnogo više žrtava nego samo ovaj jedan koji je generalni tužilac objavio. I naravno, očekujemo još mnogo njih, što će biti javno kada žrtve budu spremne da pričaju o tome - istakla je.

- Definitivno nećemo ćutati - dodala je Mezenceva.

Ranije ovog meseca je druga ukrajinska poslanica, Lesija Vasilenko, u obraćanju britanskim parlamentarcima rekla da ruski vojnici siluju i seksualno napadaju žene.

- Imamo izveštaje o grupnom silovanju žena. Ove žene su obično one koje ne mogu da izađu. Govorimo o starijim građanima. Većina ovih žena je ili pogubljena nakon silovanja ili su same sebi oduzele život - rekla je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading