UDARNO! PRVI INTERVJU LAVROVA ZA SRPSKE MEDIJE: SAD bi da nametnu svoju hegemoniju na Balkanu, ZNAMO KAKAV SE PRITISAK VRŠI NA SRBIJU

Autor:

Svet

28.03.2022

08:49 >> 09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov dao je prvi intervjuu za srpske medije od početka rata u Ukrajini.

UDARNO! PRVI INTERVJU LAVROVA ZA SRPSKE MEDIJE: SAD bi da nametnu svoju hegemoniju na Balkanu, ZNAMO KAKAV SE PRITISAK VRŠI NA SRBIJU

Foto: printscreen

Lavrov je poručio da SAD pokušavaju da nametnu svoju hegemoniju i na teritoriji Balkana.

- Znamo kakav se pritisak vrši na Srbiju - rekao je Lavrov na početku obraćanja.

Na pitanje ima li izolacije Rusije, Lavrov je odgovorio:

- Nikakve izolacije nema. O njoj govore oni koji su se mentalno pomirili s diktaturom Zapada - kazao je Lavrov.

Čista autokratija

- Imamo ogroman broj partnera, u azijsko-pacifičkom regionu, u Latinskoj Americi, imamo dobre odnose s nizom međunarodnih organizacija. I naravno, u strateški najvažnijem regionu, a imam u vidu Evroaziju formirane su i uspešno rade uz učešće rusije organizacije poput Šangajske organizacije za saradnju. Sa Kinom imamo najbolju saradnju u istoriji, razvijamo saradnju s Indijom, zemljama Latinske Amerike - kazao je Lavrov.

 

 

Ćorsokak

- U životu postoje važnije stvari i njima se rukovodi ogrman broj zemalja i civilizacija na planeti: treba poštovati jedan drugog, a ne nametati svima svoje pseudovrednosti. Pokušaj da se uguše druge civilizacije je ćorsokak, ta orijentacija je osuđena na propast - kaže Lavrov.

Prema njegovim rečima, Zapad pokušava da vrši izolaciju Ruske Federacije time što predočava aritmetičke rezultate glasanja u UN.

Demilitarizacija Ukrajine

- Demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine su obavezni element dogovora kojima težimo. Ako pogledamo kako se prema ruskim zarobljenicima ponašaju ljudi iz nacističkog bataljona Azov sve će vam biti jasno - podvukao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

- Znamo kakvim su ucenama izložene te zemlje. Za nas to znači samo jedno, da se SAD same plaše izolacije. Ako su već toliko uverene u svoje vrednosti, onda neka svoje pozicije iznesu i puste druge zemlje da naprave svoj izbor. Neka biraju slobodno, bez ikakvog pritiska. Ako pogledamo kako funkcionište savremeni Zapad i kako su SAD pokorile čitavu Evropu, videćemo da rukovode ne samo NATO i EU koristeći njegovu infrastrukturu u interesu jačanja vojno-političkih pozicija SAD. Ako vidimo kako se ponaša taj savez NATO i EU prema drugim državama, to je čista autokratija - istakao je Lavrov.

O zapadnim sankcijama Rusiji

- Uvek će biti nađen povod jer je cilj da se obuzdava Rusija na strateškom planu. Jedino što je zapanjujuće u ovoj etapi to je eksplozija pećinske rusofobije koju lideri zapadnih država aktivno podstiču - rekao je ruski šef diplomatije.

 

 

O susretu Putina i Zelenskog

- Predsednik Putin je rekao da nikad nije odbijao susret samo da je potrebno da on bude dobro pripremljen. Sastati se i samo razmeniti mišljenja bilo bi kontraproduktivno - kaže Lavrov.

- Pregovori s ukrajinskom stranom se nastavljaju, sutra u Istambulu će biti novi sastanak i mi smo zainteresovani da bude postignut rezultat, pre svega da se prekine ubijanje stanovnika Donbasa o čemu je zapadna javnost ćutala i nijednom nije kritikovala dok je bombardovana civilna struktura i ginulo na hiljade civila - navodi ruski šef diplomatije.

 

O plaćenicima u Ukrajini 

- Bili smo među onima koji su godinama upozoravali zapadne partnere da na Balkanu aktivno deluju oni koji su vrbovali za Islamsku državu, upozoravali smo kakve posledice to može imati za samu Evropu. Poznata je statistika - da Priština ima antirekord po broju onih koji su otišli da ratuju u Siriju i Irak. Potom su se čudili otkud oni koji su sekli glave po Evropi - kaže ruski šef diplomatije.

"Prištinska kriminalna kvazidržava"

- Što se tiče podrške Prištine Kijevu, radi se o tome da je Priština samoproglašeno kriminalna kvazidržava koja samo želi da iskoristi situaciju da bi ostvarila priznanje svoje kvazinezavisnosti - naveo je Lavrov.

- Naš stav je poznat, mi smo upozoravlai na nedopustivost podsticanja ponašanja Prištine i zalagali smo se da se pitanje rešava na osnovu rezolucije 1244. Sporazum o formiranju ZSO napravljen je još 2013. godine, a kad podsećamo naše zapadne kolege da to nije sprovedeno - oni ćute. EU je pokazala svoju potpunu neodrživost kao garant sporazuma - konstatuje šef ruske diplomatije.

Garancije NATO

- Kad smo predložili SAD i NATO da razgovaramo o garancijama bezbednosti niko nas nije čuo. Kad smo podsećali da je NATO obećao da se neće širiti na istok lagali su nam u lice da toga nije bilo. Sad kažu ne treba da se plašite NATO, to je odbrambeni savez. Mi smo shvatali gde je linija odbrane NATO kad je postojao Berlinski zid i Varšavski pakt. Ali kad je i posle njihovog nestanka NATO nastavio da se širi na istok, kakav je to onda odbrambeni savez - kaže Lavrov i dodaje:

- Sad Stoltenberg kaže da NATO treba da snosi odgovornost za globalnu bezbednost. Eto gde je sad granica. I već govori da treba proširiti zonu odgovornost Alijanse na indopacifički region. Eto gde će biti linija odbrane - navodi ruski ministar.

Konferencija u Beogradu?

- Beograd je sjajan grad i sa stanovišta pozicije i njegovog statusa on odgovara za bilo kakve pregovore. Radi se ipak o tome da mesto pregovora treba da bude prihvatljivo za obe strane. Imali smo pregovore u Belorusiji, zatim je bilo nekoliko video konferencija. Sada će biti pregovori Istanbulu. Mada smo spremni da razmotrimo i druge lokacije, uključujući Beograd - naveo je Lavrov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading