OVAJ ČOVEK ZNA SVE PUTINOVE TAJNE! Zapad ga moli za pomoć, on bi mogao da preokrene situaciju u Ukrajinu: RUSKI PREDSEDNIK SE PROMENIO!

Autor: Republika

Svet

14.02.2022

09:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evo ko je predsednik Finske Sauli Niniste i zašto bi baš od njega mogao da zavisi tok ekstremno napete situacije između Zapada i Rusije oko Ukrajine.

OVAJ ČOVEK ZNA SVE PUTINOVE TAJNE! Zapad ga moli za pomoć, on bi mogao da preokrene situaciju u Ukrajinu: RUSKI PREDSEDNIK SE PROMENIO!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Sauli Ninisto poznaju se godinama

Čitav zapadni svet u trenutku ekstremno zategnutih odnosa između Amerike, EU, NATO i Ruske Federacije okrenuo se ka jednom evropskom lideru, koji se nimalo ne nameće i ne ističe, ali od kog bi sada mogla da zavisi čitava situacija u Ukrajini i koji bi mogao da preokrene tok potencijalnog sukoba povezan s bivšom republikom SSSR.

Reč je o predsedniku Finske, Sauliju Ninisteu (73), koji najbolje od svih lidera na svetu poznaje svog ruskog kolegu Vladimira Putina, a za kog su mediji ranije čak govorili da je njegov "šaptač". Takođe, veruje se da upravo on zna neke od najvećih tajni šefa Kremlja kada je u pitanju spoljna politika, ali i da bi mogao da predvidi njegove poteze budući da je dvojac neretko viđen na partijama hokeja

- Šta mislite o ovome ili onome - stalno me pitaju. I ja se trudim da im odgovorim - rekao je Niniste, pa nastavio: 

- Oni su svesni da ja dobro poznajem Putina. A s obzirom na to da i on dobro poznaje mene, ponekad mi kaže: "Zašto svojim zapadnim prijateljima ne kažeš ovo ili ono" - govorio je ranije Niniste, a prenosi Njujork tajms, navodeći da je iskusni Finac sada ponudio svoju pomoć francuskom predsedniku Emanuelu Makronu u cilju pronalaženja diplomatskog rešenja za aktuelnu krizu. 

- Ja nisam tek neko ko prenosi poruke između Istoka i Zapada, već i prevodilac i tumač koji obema stranama objašnjava šta misli ona druga strana. Odlazak Angele Merkel, koja je kao nemačka kancelarka godinama predvodila evropske pregovore s Putinom, učinio je Ninisteovu ulogu važnijom, pogotovo sada kad su ratni bubnjevi sve glasniji - navodi američki list.  

Međutim, ovog puta Niniste nije optimističan. Pre i nakon njegovog poslednjeg dugog razgovora s Putinom prošlog meseca, primetio je promenu kod Rusa.

- Njegov stav, odluke i odlučnost... sve je to drugačije - istakao je Niniste i dodao kako smatra da Putin oseća da mora da iskoristi sadašnji trenutak.

- Teško je zamisliti da će se stvari vratiti na staro. Suprotstavljene strane odbile su sporazum iz Minska na kom Rusi insistiraju. Preostale opcije su dalji pritisak Rusije na Evropu i nagovaranje SAD da udovolje zahtevima u nekoj doglednoj budućnosti ili rat - upozorio je on. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Putin i Niniste često razgovaraju 

Takav jednostavan govor učinio je Ninistea u petoj godini njegovog drugog šestogodišnjeg mandata, silno popularnim u Finskoj. Neki ga upoređuju s Urhom Kekonenom, koji je na vlast došao 1956. i vladao Finskom sledećih 25 godina tokom tzv. "finlandizacije" za vreme Hladnog rata.

- Volimo ga. Moja generacija je imala Kekonena i on je bio otac zemlje. I Niniste je sličan takav. Šteta što mora uskoro da napusti dužnost - kaže prodavac Juha Erikson. 

Podrška Ninisteu iznosi neverovatnih 90 odsto, ali on umanjuje svoju sopstvenu popularnost i odbacuje tvrdnje da je neka vrsta Putinov "piona"- 

- Preterano je reći da ja na neki način znam nešto više o Putinu ili njegovom načinu razmišljanja - rekao je on skromno, očigledno, kako primećuje Njujork tajms, oprezan da ne uznemiri odnos koji je više od deceniju brižno gradio, uključujući brojne sastanke, nebrojene telefonske razgovore ili partije hokeja na ledu. Na pitanje ko bolje igra, diplomatski odgovara: "Hokej igram čitav život"

On je prava osoba koju treba zvati kad želite shvatiti šta se događa u severoistočnom kutku Evrope i posebno ako želite da razumete razmišljanje predsednika Putina - kaže Aleksander Stub, bivši premijer i ministar spoljnih poslova koji je pratio Ninistea prilikom susreta s Putinom.

- On je glavni mozak kad je u pitanju odmeravanje političkih snaga i stručnjak je za pronalaženje ravnoteže - poručio je Stub. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Moćni dvojac samo se ne slaže oko pitanja povezanih s NATO 

Uprkos tome što je Putin jednom rekao da će prijateljski finski susedi postati "neprijateljski vojnici" ako se zemlja priključi NATO, Niniste, koji se često hvali moćnom finskom artiljerijom, često ističe kako Finska ima pravo da se pridruži Alijansi.

- To sam vrlo jasno rekao i Putinu - naveo je Niniste.

On je, inače, posebnu pažnju svetske javnosti privukao 2018. kada je u prestonici njegove zemlje, Helsinkiju, organizovan susret tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa i Vlaidmira Putina. Pre susreta, koji je kako se kasnije ispostavilo bio fijasko za republiknaca, Niniste je posavetovao šefa Bele kuće rekavši mu da ima u vidu da Putin poštuje onoga ko uzvraća udarac. 

I predsedniku Ameriku Džou Bajdenu je kazao nešto slično uoči telefonskog razgovora dvojice predsednika o Ukrajini prošlog meseca.

Interesantno je da su Ninisteu i Bajdenu slične prošlosti. Naime, i Ninisteu je supruga poginula u saobraćajnoj nesreći 1995. ostavivši ga samog s dvojicom sinova.

- Znam šta  mu se dogodilo - rekao je jednom prilikom Niniste, dodajući da će možda porazgovarati o tome sa liderom SAD, koji je, takođe, kao mladi političar u udesu izgubio ženu i ćerku i ostao sam s dvojicom sinova.  

Ninisteu je bilo potrebno vreme da se oporavi od tragedije. Tek 2009, kada je postao predsednik parlamenta, oženio se tada 31-godišnjom portparolkom Nacionalne koalicione stranke i pesnikinjom Dženi Elinom Haukio. Zajedno su dobili još jednog sina, a njihovi su psi postali prave nacionalne maskote.

Prije nego je upoznao sadašnju suprugu, bio je veren s Tanjom Karpelom, bivšom mis Finske koja je bila i poslanica opozicione stranke u parlamentu. Prekinuli su 2004, a Karpela se sada bavi treniranjem pasa koji traže sibirske leteće veverice.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sauli Niniste preživeo cunami na Tajlandu 

Njihov prekid dogodio se u isto vreme kad je Tajland pogodio razorni cunami i umalo odneo i njega i njegove sinove s kojima je tamo bio na godišnjem odmoru. Niniste je preživeo držeći se za stub skoro sat vremena. Sećanje na taj traumatični događaj još mori finskog predsednika koji je toga dana izgubio na stotine zemljaka.

- Bili su to ljudi s kojima smo zajedno sedeli i doručkovali - kazao je on.

Ipak, to je bila prirodna katastrofa. Sada se nada da će njegov odnos s Putinom, i sitni koraci koje poduzima, pomoći njegovim partnerima da se izbegne ljudska katastrofa u Ukrajini.

- Ovo su opasna vremena - zaključio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading