VAKCINA CILJA OMIKRON SOJ: Astra Zeneka i Oksford rade na unapređenoj varijanti zaštite od korone

Autor:

Svet

22.12.2021

08:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

AstraZeneka i Oksford započinju rad na vakcini protiv virusa korona koja cilja na varijantu Omicron.

VAKCINA CILJA OMIKRON SOJ: Astra Zeneka i Oksford rade na unapređenoj varijanti zaštite od korone

Foto: Tanjug/Ap

Vest dolazi nakon što je 129 ljudi zaraženih omikron sojem hospitalizovano a 14 osoba je umrlo samo u ponedeljak u Velikoj Britaniji.

Zvaničnici su juče objavili da je u Britaniji otkriveno ukupno 45.145 slučajeva zaraženih- ali se smatra da je stvarna cifra daleko veća.

Republika

Foto: Tanjug/AP

AstraZeneka vakcina

 

Sendi Daglas, šef istraživačke grupe u Oksfordu, rekao je zajedno sa AstraZenekom da su preduzeli "preliminarne korake u proizvodnji ažurirane vakcine u slučaju da ona bude potrebna", baš kao što su uradili sa prethodnim varijantama.

- Vakcine zasnovane na adenovirusu kao što je ona koju je napravio Oksford/AstraZeneka, u principu bi mogle da se koriste da odgovore na bilo koju novu varijantu brže nego što se ranije mislilo -  rekao je on za Fajnenšel tajms.

 AstraZenekca nije komentarisala razvoj događaja. Prema studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Lancet ranije ove nedelje, zaštita koju su dale dve doze AstraZeneca vakcine počela je da slabi tri meseca nakon pune vakcinacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading