CIGARETE IDU U ISTORIJU! Naredne godine na snagu stupa zakon koji će u POTPUNOSTI ZABRANITI PRODAJU DUVANA, spasava se generacija rođena nakon 2008!

Autor: Republika

Svet

09.12.2021

11:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ogromna štetnost duvanskog dima, ali i generalno konzumacije cigareta, naterala je mnoge države da donesu zakone kojima bi se stalo na put širenju tog poroka, a jedna je otišla mnogo dalje od ostalih.

CIGARETE IDU U ISTORIJU! Naredne godine na snagu stupa zakon koji će u POTPUNOSTI ZABRANITI PRODAJU DUVANA, spasava se generacija rođena nakon 2008!

Foto: Tanjug/AP

Posledice konzumiranja cigareta su odavno svima poznate

Nakon što je veliki broj zemalja širom sveta odlučio da zabrani pušenje u zatvorenim prostorima, a zatim i da drastično poveća cene duvana, jedna država je rešila da ode i korak dalje u borbi s tim opasnim porokom.

Reč je o Novom Zelandu, gde bi naredne godine na snagu trebalo da stupi zakon o zabrani prodaje cigareta svim osobama rođenim nakon 2008, a s ciljem njihove zaštite od štetnog uticaja cigareta i svih sastojaka koji se nalaze u njima. Zakon podrazumeva da svi oni koji su rođeni tačno nakon određene godine nikada u životu neće smeti da kupe paklicu cigareta.

- Želimo da se nekako osiguramo da buduće generacije nikad neće ni početi da puše - rekla je novozelandska ministarka zdravlja Ajša Veral govoreći o zakonu koji je samo deo vladine strategije u borbi protiv pušenja.  

Lekari i drugi zdravstveni eksperti u zemlji sa oduševljenjem su dočekali najavljene reforme koje bi trebalo da ograniči pristup duvanu. 

- Ovo će, kako verujemo, pomoći mnogima da ostave cigarete ili pređu na neke produkte koji su zdravstveno manje štetni. Nadamo se i smanjenju broja mladih zavisnika od nikotina - istakla je profesorka Dženet Huk sa Univerziteta u Otagu.     

Republika

Foto: Tanjug/AP

Osim po zdravlje, cigarete izazivaju i ozbiljno zagađenje 

S druge strane, pojedini novozelandski zvaničnici su upozorili da bi tako striktna mera usmerena protiv cigareta mogla da podstakne razvoj crnog tržišta, pri čemu se strahuje i da će mnogi koristiti odlaske u inostranstvo radi nabavke duvana. 

Inače, Novi Zeland je još ranije postavio zadatak da do 2025. smanji potrošnju cigareta za pet odsto, a sve s ciljem potpune eliminacije tog poroka iz svakodnevice. Trenutno u toj ostrvskoj zemlji 13 odsto odraslih konzumira cigarete, dok u Srbiji, poređenja radi,  taj postotak iznosi 40,6 odsto.     

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Pusac

09.12.2021 16:35

Drago mi je, bar mi se cini da mladje generacije manje puse tj. vise se bave sportom. A da li je pusenje toliko pogubno da ga u potpunosti zabranjuju! Ispade da je konzumiranje raznih droga mnogo bezazlenije, verovatno ce jednog dana moci da se smrka, fiksa, duva, popiju razne tablete (pr.ekstazi), na radnom mestu, prevozu, pozoristu, bilo gde na ulici kada ti se prohte. Stvarno smo svi ludi!

Milan

09.12.2021 20:41

A ko će da Vam puni budžet somovi?