NA SNAGU STUPAJU NOVE MERE: KAFIĆI I RESTORANI ZATVARAJU SE U 19 SATI, NEVAKCINISANI IDU U KARANTIN! Pandemije van kontrole, bolnice prebukirane, zdravstveni sistemi pucaju!

Autor: Republika

Svet

12.11.2021

09:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četvrti talas pandemije koronavirusa doneo je mnogo više problema nego što se iko nadao, pa su čelnici država prinuđeni da reaguju i vrate nepopularne mere kako bi suzbili širenje zaraze.

Foto: Tanjug/AP

KOVID bolnice u Evropi prebukirane, sve više pacijenata kritično   

Četvrti talas pandemije koronavirusa izazvao je pravi haos širom sveta, pa i u Evropi, gde su mnoge zemlje, pogotovo one s manjim procentom vakcinisanih građana, primorane da uvedu nove mere ograničenja za svoje stanovništvo kako bi se makar malo suzbilo širenje zaraze pred dolazeću zimu. 

Među prvima je to, potpuno iznenađujuće, najavila Holandija, koja je na proleće bila jedna od evropskih država sa najuspešnijom imunizacijom i zemlja koja se među prvima odlučila na ublažavanje mera i potpuno otvaranje.

Od ovog vikenda u njoj će, kako su otkrili pojedini mediji, na snagu stupiti mere delimičnog zatvaranja, a koje će porazumevati da će kafići, restorani i neesencijalne prodavnice biti zatvarane u 19 sati i to barem tri nedelje počevši od subote. Kompanije će pozvati svoje zaposlene da rade od kuće što je više moguće, dok na sportskim događajima neće biti dopuštena publika u narednim nedeljama. Škole, pozorišta i bioskopi će ostati otvoreni. Očekuje se da će prelazni premijer Mark Rute doneti konačnu o tome danas kasnije popodne i da će eventualno stupanje na snagu novih mera objaviti putem televizijske konferencije za medije.

Novi slučajevi koronavirusa u zemlji koja ima 17,5 miliona stanovnika narasli su rapidno nakon što su opuštene mere socijalne distance u junu, pa su tako u četvrtak sa 16.300 slučajeva u 24 sata dostigli vrhunac. Novi talas zaraze izazvao je neviđeni pritisak na bolnice, prisilivši ih da smanje uobičajeno lečenje pacijenata kako bi primili one s koronom. 

Osim pomenutih mera, vladin savetodavni panel stručnjaka u četvrtak je preporučio prvi delomični karantin i ograničavanje ulaska u javne prostore ljudima koji nisu u celosti vakcinisani.

Osim Holandije, drastičnije mere razmatra i Austrija, čija je vlada juče saopštila da je udaljena svega nekoliko dana od odluke da na milione nevakcinisanih stavi u karantin.  

Dnevne brojke novozaraženih dosežu rekordne nivoe, a odeljenja za intenzivnu negu već su pod pritiskom - potvrdio je kancelar Aleksander Šalenberg.

Inače, oko 65 odsto austrijskih građana u potpunosti je vakcinisano protiv koronavirusa, najmanje u zapadnoj Evropi osim Lihtenštajna, pokazuju podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti. Mnogi Austrijanci sumnjičavi su prema vakcinama, što dodatno podstiče krajnje desna Slobodarska stranka, treća najveća u parlamentu.

Što se tiče Holandije, u njoj je čak oko 85 odsto odrasle populacije u celosti imunizovano protiv KOVIDA-19.  

Evropski prvak u vakcinaciji prošao bez 4. talasa 

S najvećom stopom vakcinisanih građana među velikim evropskim zemljama, Španija je pošteđena novog talasa zaraze koronavirusom koji je zahvatio veći deo kontinenta, ali stručnjaci upozoravaju da je zemlja i dalje podložna virusu.

Španija, zemlja koja je na početku pandemije bila među najteže pogođenima, trenutno ima jednu od najnižih stopa zaraze u Evropi - samo 63 slučaja zaraze na 100.000 ljudi u poslednjih 14 dana. Poređenja radi, u Britaniji je stopa 12 puta veća, u Nemačkoj i Poljskoj šest puta. 

Španski premijer Pedro Sančez rekao je u sredu da je evolucija pandemije u Španiji bila "pozitivna".

- Imamo više nego dovoljno razloga da se osećamo ponosnima onim što smo postigli - dodao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading