ZEMLJA KOJA IMA NAJVEĆI BROJ VAKCINISANIH NA SVETU OTKRILA SVE O TREĆOJ DOZI! Neverovatni podaci zaprepastili i naučnike, evo koliko sad ima ZARAŽENIH!

Autor: Republika

Svet

05.11.2021

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnovija studija pokazala je da je efikasnost treće doze vakcine protiv koronavirusa više nego efikasna, a evo zbog čega je još važna.

Foto: Tanjug/AP

U Izraelu je vakcinisan i veliki procenat najmlađe populacije 

Masovno istraživanje koje je sprovedeno u Izraelu, zemlji sa skoro 70 odsto vakcinisanih stanovnika protiv koronavirusa, pokazalo je da je efikasnost treće doze cepiva čak 92 odsto u prevenciji ozbiljnijeg oboljevanja, što je iznenadilo i same naučnike. 

Studija je rađena sa vakcinom Fajzer/Bajontek, koja se primenjuje u Izraelu, ali naučnici ističu kako se skoro identičan zaključak najverovatnije može primeniti i kada su u pitanju ostala cepiva. 

Istraživanje je sprovela najveća izraelska medicinska mreža HMO Clalit Health Services, a finansirao ju je Univerzitet Harvard. U njemu je učestvovao 728.321 pacijent koji je primio tri doze vakcine, kao i ista tolika grupa onih koji su imunozovani sa dve doze i to pet meseci pre sprovođenja studije. 

- Čak 93 odsto treća doza štiti od hospitalizacije. Podaci pokazuju da je u bolnicama završio 231 pacijent sa dve doze, a svega 29 onih koji su primili i buster. Slični rezultati su i sa razvijanjem ozbiljnijih oblika oboljevanja, gde je 157 osoba imalo teže simptome nakon primljene dve vakcine, dok je samo 17 onih koji su dobil i treću dozu pokazalo teža stanja - navodi se u studiji.  

Prema istraživanju, treća doza je smanjila verovatnost smrtnog ishoda za čak 81 odsto. 

Studija je u Izraelu sprovedena u periodu od 30. jula 2020. do 23. septembra 2021. i u njoj su učestvovali ljudi različičitih starosnih dobi. Prosečna starost je 51 godina. 

- Rezultati su jasni - treća doza ekstremno povećava efikasnost vakcine u borbi protiv KOVIDA-19 - navodi istraživanje. 

Podsetimo, Izrael je prva zemlja koja je prihvatila i treću, buster dozu cepiva protiv koronavirusa. Ona je počela da se daje starijama od 65 godina krajem avgusta i otad je skoro četiri miliona ljudi, što je više od 42 odsto populacije, primilo treću dozu. 

Buster doza je zemlji pomogla da mnogo lakše izađe na kraj sa četvrtim talasom pandemije. Tako je broj aktivnih slučajeva zaraze pala ispod 10.000 prvi put u poslednja tri meseca. Takođe, dnevno se beleži oko 650 novih slučajeva zaraze, dok je pre samo dva meseca taj broj iznosio između 5.000 i 6.000. Smanjen je i broj kritičnih slučajeva, pa je tako broj ozbiljnih slučajeva pao na svega 222.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading