ŠEFA SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE SU PITALI KADA ĆE BITI KRAJ PANDEMIJE I NJEGOV ODGOVOR JE ŠOKIRAO: Daleko smo od kraja!

Autor: Republika

Svet

25.10.2021

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi čovek SZO izneo je dramatične prognoze za tok pandemije koronavirusa koja svake nedelje u svetu odnese 50.000 života.

Foto: Tanjug/AP

Šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus

Prvi čovek Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus odgovorio je na konferenciji u Berlinu na pitanje koje muči čitavu planetu, a to je kada će pandemija koronavirusa konačno biti završena, šokiravši odgovorom da će se to dogoditi onda kada svet to reši. 

Pandemija KOVIDA-19 će se završiti kada svet odluči da je okonča jer su nam sada dostupni svi alati za borbu protiv virusa - poručio je Gebrejesus i izneo predikciju da bi to moglo da se dogodi nakon što se ispuni cilj SZO, a to je da se 40 odsto stanovništva svake zemlje vakciniše do kraja godine, a 70 odsto do sredine 2022.   

- Žao mi je što dosad svet nije mudro koristio alate u borbi protiv zaraze, a uz blizu 50.000 smrtnih ishoda u svetu na nedeljnom nivou, pandemija je daleko od kraja - poručio je Gebrejesus. 

On je govorio na svečanom otvarenju "Svetskog samita o zdravlju", godišnji skup profesionalaca i političara u Berlinu. Tedros je na tom događaju poručio i da žali zbog gomilanja vakcina protiv KOVIDA-19 u bogatim zemljama.

- To je moguće, ali samo ako zemlje i kompanije koje kontrolišu snabdevanje svoje reči pretvore u dela - rekao je on i poručio da zemlje koje su već vakcinisale 40 odsto stanovnika, uključujući zemlje G20, moraju prepustiti svoje količine u isporuci cepiva međunarodnom sistemu Covax i Afričkom fondu za nabavu cjepiva (Avat) koji je osnovala Afrička unija. 

- Sve nas ugrožavaju nacionalizam i gomilanje vakcina - zaključio je generalni sekretar UN Antonio Guteres.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Šumadina

26.10.2021 11:46

Biće kraj kad njega i još neke iz SZO uhapse!

Odgovori 21 4