DŽONSON ZA MINISTARKU SPOLJNIH POSLOVA POSTAVIO ŽENU KOJA OBOŽAVA SRBIJU! Sa našom zemljom je postigla sporazum vredan 800 miliona evra!

Autor: Republika

Svet

16.09.2021

09:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski premijer Boris Džonson napravio je izmene u svom kabinetu i odlučio da na mesto ministarke spoljnih poslova dođe Liz Tras, žena koja je glavnoodgovorna za potpisivanje vrednog ugovora naše zemlje s Britanijom.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Twitter

Liz Tras oduševljeno je govorila o sporazumu sa Srbijom 

Nakon višenedeljnih glasina britanski premijer Boris Džonson u sredu je rekonstruisao svoju vladu kako bi, po sopstvenim rečima, stvorio "ujedinjeni tim za razdoblje nakon pandemije koronavirusa", a najveću promenu napravio je smenivši svog ministra spoljnih poslova Dominika Raba, na čije je mesto postavio dosadašnju sekretarku za međunarodnu trgovinu, Liz Tras. 

Reč je o ženi koja sa našom zemljom gaji specijalne veze i koja je lično odgovorna za potpisivanje Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Republike Srbije i Ujedinjenog kraljevstva, Velike Britanije i Severne Irske. Dokument vredan 800,4 miliona evra u aprilu ove godine su u Beogradu ratifikovale britanska ambasadorka u Srbiji Šan Meklaud i srpska ministarka trgovine, turizma i telekomunijacija Tatjana Matić, što je Trasova oduševljeno podelila na Tviteru. 

 

 

- Novost: Potpisan je trgovinski sporazum sa Srbijom. Obezbediće sigurnost u trgovini za obe nacije, više radnih mesta širom Ujedinjenog Kraljevstva, kao i posebne uslove za trgovinu između naših zemalja. To znači više trgovine i investicija koje će ojačati naše ekonomije - napisala je Trasova i uz komentar jednu uz drugu postavila zastave Srbije i Britanije.        

Britanski Ekspres je nedugo nakon toga objavio hvalospevni tekst na račun sporazuma, koji će, kako je navedeno, značajno ojačati mnoge britanske kompanije, uključujući Jagur i Lend Rover. 

- Sporazum predviđa kontinuiranu trgovinu s posebnim uslovima između Britanije i Srbije, garantujući značajnu uštedu kompanijama, ali i osiguranje poslovnih mesta i proširivanje ekonomije - naveo je Ekspres i istakao kako će istovremeno dve zemlje učvrstiti političke, ekonomske i kulturne veze.  

To je komentarisao i britanski ministar za izvoz Grejam Stjuart, koji je potpisivanje sporazuma nazvao odličnom vešću za sve poslovne ljude. 

- Sporazum će osnažiti mnoge poslove i pomoći oporavak naše dve zemlje nakon što su obe jako pogođene pandemijom koronavirusa - naglasio je Stjuart. 

 List podseća da britanske kompanije poput Jaguara, Lend Rovera, Unilevera, Astrazeneke i JCB cvetaju u Srbiji, dok su one poput Rio Tinta uložile velike količine u inicijative čiji je cilj povećanje proizvodnje električnih vozila i smanjenje emisije ugljen-dioksida u atmosferu.

Detalje o sporazumu objavila je i zvanična internet stranica Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, gde je objašnjeno da novi Sporazum, koji je stupio na snagu početkom maja ove godine, obezbeđuje ukidanje carina koje uvedenih 1. januara 2021. godine i potvrđivanje istog nivoa trgovinske liberalizacije koje su dve zemlje primenjivale dok je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo država članica EU. Garantovano je i zadržavanje prethodno uspostavljenog nivoa saradnje u svim oblastima, posebno imajući u vidu da je SSP bio u uspešnoj primeni sa ovom zemljom 10 godina.

- Očekuje se da će Sporazum doprineti vraćanju nivoa spoljnotrgovinske razmene privrednika obe strane, obezbediti uslove za povećanje razmene, kao i veće prisustvo britanskih investicija, jačanje saradnje i privrednih veza - navedeno je na sajtu ministarstva. 

Foto: Tanjug/AP

Boris Džonson predstavio je novi, izmenjeni kabinet 

Što se tiče ostalih promena u vladi Velike Britanije, Dominik Rab, kog je zamenila Liz Tras, postao je ministar pravosuđa i potpredsednik vlade, što je funkcija koju je dosad de facto obavljao dok je vodio vladu u proleće 2020. kada je Džonson hospitalizovan zbog KOVIDA-19.

Taj 47-godišnji liberal bio je na udaru kritika zbog nereagovanja na avganistansku krizu. Naime, ostao je na odmoru na Kritu u trenutku kada je Kabul pao u ruke talibana sredinom avgusta, a zatim okrivio vojsku za određene greške tokom evakuacije osoblja britanske ambasade iz Avganistana.

Foto: Tanjug/AP

Smenjeni Dominik Rab kritikovan je zbog avganistanske krize 

Trasova, s druge strane, nema mrlja u političkoj karijeri. Rođena je 26. jula 1975. godine. Školovala se na Univerzitetu Oksford nakon čega je radila kao komercijalni direktor u naftnoj i gasnoj kompaniji Šel. Nakon toga je postala ekonomski direktor u jednoj britanskoj telekomunikacionoj kompaniji. Udata je i ima dve ćerke, a zanimljivo je da je veliki ljubitelj matematike, pa je svojevremeno izjavljivala da bi svi trebalo podrobno da se bave tom naukom do 18. godine. 

Inače, iz britanske vladi odlazi i dosadašnji ministar obrazovanja, Gavin Viliamson, što se i očekivalo nakon zatvaranja škola tokom karantina i fijaska na ispitima koji su usledili, a isti je slučaj i s ministrom pravosuđa Robertom Baklandom i ministrom stanovanja Robertom Dženrikom. Na funkcijama su ostali mladi i popularni ministar finansija Riši Sunak (41), kao i ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading