AMERIČKE SLUŽBE ZNAJU SVE, INFORMACIJE SU U VELIKOM KATALOGU: Rešava se sudbina sveta, potrebno je samo da se odgonetnu šifre!

Autor: Republika

Svet

07.08.2021

10:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američke obaveštajne agencije poseduju veliku količinu genetskih podataka koji bi mogli biti ključni za otkrivanje porekla korona virusa - čim uspeju da ih dešifruju, piše CNN.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Ovaj "džinovski" katalog informacija sadrži genetske podatke dobijene iz uzoraka virusa koji su proučavani u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu, a koja bi, prema tvrdnjama nekih zvaničnika, mogla biti izvor epidemije kovida-19, navelo je za CNN više obaveštenih izvora.

Još uvek je, međutim, nejasno kako su i kada američke obaveštajne agencije dobile pristup informacijama, ali CNN navodi da su računari uključeni u kreiranje i obradu ove vrste genetskih podataka obično povezani sa spoljnim serverima baziranim na klaud tehnologiji, što ostavlja otvorenu mogućnost da su podaci hakovani, navode neimenovani izvori.

Ipak, "prevođenje" ogromne količine sirovih podataka u upotrebljive informacije povlači za sobom niz izazova, uključujući korišćenje dovoljno računarske snage da se sve to obradi. U tu svrhu, obaveštajne agencije se oslanjaju na superkompjutere u nacionalnim laboratorijama Ministarstva energetike.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Međutim, postoji problem i sa radnom snagom. Obaveštajnim agencijama nisu potrebni samo vladini naučnici dovoljno vešti da tumače složene genetske podatke o sekvenciranju i koji imaju odgovarajuće bezbednosne dozvole, već moraju da govore i mandarinski, pošto su informacije napisane na kineskom jeziku sa specijalizovanim rečnikom.

Obaveštajci koji vrše 90-dnevnu analizu nadaju se da će ove informacije pomoći da se dobije odgovor na pitanje kako je virus sa životinja prešao na ljude.

Otkrivanje te misterije ključno je za konačno utvrđivanje činjenice da li je kovid-19 "procureo" iz laboratorije ili je sa životinja prešao na ljude prirodnim putem, navelo je za CNN više izvora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading