NEMAČKA BLOKIRALA LETOVE RUSKIH AVIOKOMPANIJA! Berlin upire prstom u Moskvu

Autor: Republika

Svet

02.06.2021

21:39

Nemačka je suspendovala letove ruskih aviokompanija na njenu teritoriju zbog toga što Moskva nije dala odobrenje za letove nemačke Lufthanze ka Rusiji, saopštilo je danas nemačko ministarstvo saobraćaja

Tanjug/AP
Nemačka blokirala letove ruskih aviokompanija

Ove zabrane se dešavaju u okviru sukoba oko Belorusije mada ni nemačko ministarstvo ni aviokompanija nisu naveli razlog za blokadu izdavanja dozvola.

Ruska uprava za avijaciju nije na vreme odobrila dva leta predvidjena za jutros, koji su morali sinoć da budu otkazani - navelo je nemačko ministarstvo u saopštenju prosledjeno agenciji Frans pres.

Kako se dodaje, zbog reciprociteta Nemačka nije dala odobrenje za letove ruskih kompanija, što je dovelo do otkazivanje letova kompanija Aeroflot i S7.

Ministarstvo je dodalo da će letovi ruskih kompanija biti odobreni čim Lufthanza dobije odobrenje za svoje letove.

Prestavnik kompanija Lufthanza rekao je za Frans pres da očekuje da će ostali putnički letovi u pravcu Rusije predvidjeni za jun biti brzo odobreni.

Tanjug/AP

Glavne evropske aviokompanije zaobilaze Belorusiju

Glavne evropske aviokompanije zaobilaze Belorusiju od kada je avion Rajanera preusmeren na Minsk pre deset dana zbog navodne pretnje bombom, pa je tada uhapšen beloruski opozicionar. Pošto sada koriste druge putanje, aviokompanije moraju da traže nove dozvole.

Prošle nedelje dva leta Er Fransa i jedan austrijske kompanije Ostrijan erlajns (Austrian Airlines), filijale Lufthanze, otkazani su zato što Rusija nije dala zeleno svetlo za promenu maršrute radi zaobilaženja beloruskog vazdušnog prostora.

Portparol Kremlja tada je rekao da su otkazivanja letova Er Fransa bila isključivo iz tehničkih razloga.

Letovi izmedju Evrope i Rusije imaju dozvolu da koriste odredjene vazdušne koridore. Ako neka kompaniija želi da izmeni tu putanju mora da dobije prethodno odobrenje date kompanije u Rusiji, navelo je evropsko telo za nadzor aviosaobraćaja Eurokontrol (Eurocontrol).

 

Komentari (0)

Loading