LUKAŠENKO BRUTALNO ODBRUSIO BAJDENU: Treba ti dati mapu da prvo vidiš gde je MOJA BELORUSIJA, pa da pričaš o njoj!

Autor: Republika

Svet

27.05.2021

08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko žestoko je reagovao na najavu portparolke Bele kuće, Džejn Psaki, da će njegova zemlja biti jedna od glavnih tema samita šefova Bele kuće i Kremlja, Džoa Bajdena i Vladimira Putina, na predstojećem samitu 16. juna u Ženevi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden i Aleksandar Lukašenko 

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji se ovih dana nalazi na meti žestokih kritika zbog hapšenja opozicionog novinara Romana Protaševiča, brutalno je odbrusio predsedniku Amerike Džou Bajdenu, budući da su SAD stale na čelo onih zemalja koje su zvaničnom Minsku zapretile odmazdom u vidu sankcije i potpune izolacije zbog nedeljne akcije. 

Podsetimo, tada je Lukašenko naredio da mig-29 njegove zemlje prizemlji putnički avion irske kompanije "Rajaner" na letu od Atine do Viljnusa, u kom se nalazio Protaševič (26) sa devojkom Sofijom Sapegom (23), nakon čega je letelica su njih dvoje završila u Minsku i oboje mladih su uhapšeni.

Međunarodna zajednica, predvođena SAD, NATO i EU, žestoko je osudila taj potez, na šta je Lukašenko odgovorio da je Protaševič spremao krvave nemire u Belorusiji i da je zbog toga ,morao da bude "uklonjen". Sada je ponovio tu konstataciju, a zatim uputio poziv Bajdenu i njegovom kolegi, ruskom lideru Vladimiru Putinu, da zajedno dođu u Belorusiju i "sve to rasprave".

- Voleo bih da uputim javni poziv: Ako oni žele da diskutuju o Belorusiji, onda treba da je posete. Obojicu ću dočekati uz počasti. Diskutovaćemo o svim problemima. Čak sam spreman da slušam i sve loše stvari koje bi Psakijeva (prim. aut. portparolka Bele kuće) napisala za njega (prim. aut. Bajdena) da mi ih pročita. Biće otvorene mnoge diskusije - poručio je Lukašenko i nastavio: "A sedeti u Švajcarskoj i držati predavanje Putinu o problemima Belorusije je presmešno.    

- Ok, sve je u redu sa mnom, mogu da pričaju o Belorusiji, i Putin i ja ćemo u petak kad se sastanemo da diskutujemo o Americi. Međutim, nemam ideju šta bi Bajden mogao da kaže o Belorusiji, za razliku od Putina koji je odlično upućen u stvari. Pomalo sam nervozan, možda bi mogli da mu (prim. aut. Bajdenu) daju mapu sveta i pokažu mu gde se Belorusija uopšte nalazi. Oni (prim. aut. američka administracija) su potpuno nesvesni šta se ovde događa - poručio je predsednik Belorusije. 

On se osvrnuo i na to da su Putin i Bajden ranije već razgovarali o situaciji u Belorusiji i da se američki predsednik navodno izvinio budući da su SAD optužene za pripremanje udara na njega (Lukašenka). 

Inače, Psakijeva je početkom nedelje otkrila kako će Belorusija, pored Ukrajine i Irana, biti jedna od glavnih tema samita Putin-Bajden, koji je najavljen za 16. jun u Ženevi. Ona je otkrila i da Vašington ubrzano razmatra mogućnost uvođenja sankcija Belorusiji zbog slučaja "Protaševič".  

Podsetimo, Lukašenko nije trn u oku Zapadu samo zbog poslednjeg incidenta povezanog s hapšenjem opozicionog novinara       

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bobi Vranje

27.05.2021 19:15

E bedo jedna kome ces ti mapu da pokazujes!!!!