PUTIN SPREMA ODGOVOR ZAPADU, NEĆE DOZVOLITI DA SLOME SRBIJU! Ruski šef rešen da stavi tačku na pretnje!

Autor:

Vesti

01.06.2021

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin rešen je da pruži podršku Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću, pred kojim je težak period jer slede žestoki pritisci pred sastanak s premijerom lažne države Kosovo Aljbinom Kurtijem, koji se očekuje sredinom juna. I ništa manje zbog turbulencija u BiH i sve češćih zahteva za ukidanjem Republike Srpske. Šef Kremlja spreman je da sabotira akcije čiji je cilj da slome Vučića i privole ga da prizna nezavisnost Kosova i odrekne se RS.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Putin i Vučić

Poruku da Beograd može da računa na podršku Moskve Putin, kako saznajemo u diplomatskim izvorima, preneće i predsedniku SAD Džozefu Bajdenu u Ženevi 16. juna, za kada je najavljen prvi i, neki ocenjuju, istorijski susret dvojice lidera.

- Mnoge teme će zaokupiti pažnju Putina i Bajdena, a na stolu će biti i Balkan. To zapravo znači Srbija, odnosno pitanje Kosova. Nije nepoznato interesovanje Moskve za tu temu, naročito što je u poslednje vreme i Bajdenova administracija pokazuje inicijativu da se status južne srpske pokrajine konačno reši. Osim toga, tu je i različit pristup BiH, odnosno RS, što se očitava i na usijanoj atmosferi nastaloj oko imenovanja Nemca Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH - priča upućeni sagovornik Srpskog telegrafa.

Predsednik Rusije će 16. juna u Ženevi pričati sa Bajdenom. I Balkan je tema

 

Na šta je upozorio Vučić

- Povećava se pritisak EU i SAD da bi se postiglo rešenje za Kosovo. A za njih je uvek rešenje priznanje Kosova

- Za nas je važno da nema mesta panici. Mi smo i predosetili i znali da se te stvari dešavaju

- Moramo da postanemo saveznici i sa Amerikancima i Nemcima, a ne samo s Rusima i Kinezima

- Ako vi mislite da nešto u Evropi može bez Nemačke, pa ne može. Angela Merkel je bila fer prema nama i nikada joj to neću zaboraviti. To što ja govorim njoj ne znači ništa pošto ona ide za dva meseca, ali je to istina

- Vrhunac pritiska na Srbiju biće kada se završe izbori u Nemačkoj, što je period od oktobra do marta

- Ovo sada su pripreme, oni crtaju šta je to što će da rade

- Nije on (Kurti) baš ni Hegel, ni Lajbnic, ni Spinoza. On će da dođe da radi svoj posao, da kaže da smo zločinci, a ja ću da radim svoj posao. Ako uspemo da se dogovorimo nešto oko nestalih osoba, to bi bilo dobro

UDAR NA KIM I RS

Rusija je, podsetimo, bila protiv odluke o imenovanju Šmita, dok su iz američkog Stejt departmenta poslali čestitke. To je bio povod da vrh RS hitno zatraži sastanak sa predsednikom Vučićem, koji ga je zakazao danas u Predsedništvu. Istovremeno, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer, koji je sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom u dvodnevnoj KiM, šalje ucenjivačke poruke da će dolazak investitora, neophodan za nova radna mesta, biti uslovljen postizanjem sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije (pogledaj okvir).

Privilegija je za partnera imati silu kakva je Rusija

Govoreći o sastanku koji je imao sa zamenikom generalnog sekretara Jedinstvene Rusije Andrejem Klimovim, jednim od najbližih Putinovih saradnika, Miloš Vučević je kazao da ima fantastične vesti za Srbiju.

RepublikaFoto: printskrin
Miloš Vučević

- Ovim viđenjem smo precizirali dalju saradnju naše dve stranke, koja je temelj i garant dobrih odnosa Ruske Federacije i Srbije. Dogovor naših zajedničkih koraka u budućnosti, posle pandemije, bio je neophodan i u interesu je Srbije jer nas je pošast zvana KOVID-19 prilično usporila. Rusija je važan strateški partner na našem razvojnom putu, a za naše odlične odnose, pre svega, zaslužna je neraskidiva saradnja Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. Privilegija je imati za prijatelja i partnera silu kakva je Rusija - istakao je Vučević.

U više navrata Vučić je upozoravao na probleme s kojima će se Srbija suočiti, te da će, kao predsednik države, i SNS biti pod najvećim pritiskom, naročito od oktobra do marta (pogledaj okvir).

STRATEŠKI DOGOVOR

Da će Moskva stati na put takvim akcijama i pružiti podršku Beogradu, posredno je potvrđeno i na jučerašnjem sastanku predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Moskvi. Šef ruske diplomatije, naime, informisao je Dačića o predstojećem sastanku Putina i Bajdena u Ženevi. Razgovarali su o dijalogu Beograda i Prištine, situaciji u regionu, kao i dešavanjima na globalnoj političkoj sceni.

Srbija mora da bude uz Srpsku

Predsednik Vučić sastaje se danas pre podne sa delegacijom Republike Srpske, koju predvode predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica RS Željka Cvijanović, koja je i zatražila susret zbog imenovanja Šmita za novog visokog predstavnika u BiH. Dodik je ranije već rekao da RS ne prihvata ni imenovanje niti bilo kakve Šmitove ingerencije.

Uoči razgovora Vučić je objasnio da će biti teških vremena, pogotovo za RS, jer će se Nemci truditi da naprave novu kompletnu organizaciju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vučić, Cvijanović i Dodik

- Kristijan Šmit je ozbiljan čovek i moj dobar poznanik, s kojim sam mnogo puta razgovarao, reč je o jednom najsnažnijem političaru Nemačke. Dolazak ljudi sa strane govori da će oni upravljati BiH. Biće mnogo teže Srpskoj, Nemci su već rekli da će se truditi da naprave novu kompletnu organizaciju. Srbija mora da čuva leđa BiH, ali i RS u okviru BiH. Srbija mora uvek da bude uz RS. Ako to ne radi Srbija, neće niko. Nije lako voditi RS, meni je mnogo lakše jer vodim suverenu i nezavisnu zemlju. Znam šta Dodik hoće, ali ja pojedine stvari želim da izbegnemo - rekao je Vučić.

- Lavrov je još jednom podvukao da će Rusija nastaviti da pruža podršku Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i da će prihvatiti rešenje za KiM koje za Srbiju bude prihvatljivo. Tokom razgovora u prijatnoj i prijateljskoj atmosferi sagovornici su izrazili spremnost da nastave da doprinose daljem razvoju strateških odnosa dve zemlje, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Palmer i Lajčak: Prvo ZSO, pa sporazum

Palmer je juče, posle niza susreta sa zvaničnicima u Prištini, pa i Ramušem Haradinajem, izjavio da je sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije ključan za privlačenje više američkih i drugih stranih investicija, te da je važan za stvaranje preko potrebnih radnih mesta za stanovnike Kosova i celog regiona. Američki diplomata poručio je onda i da bi ZSO trebalo da se formira u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine.

- SAD snažno podržavaju dijalog. Nismo strana u dijalogu, već partneri koji rade i sa Beogradom i sa Prištinom. Zajedno ćemo podržati i unaprediti njihov cilj - rekao je Palmer.

RepublikaFoto: twitter.com/printscreen
Lajčak i Palemr

Lajčak je kazao da je glavni razlog njegove posete Kosovu priprema za sastanak Kurtija i Vučića "na visokom nivou, koji će biti održan za nekoliko dana u Briselu", te da ova godina ima potencijal da bude dobra za odnose između EU i zapadnog Balkana:

- U rukovodstvu EU i državama članicama vodila se diskusija između 27 ministara spoljnih poslova pre nekoliko dana. Sledeća diskusija biće 22. juna, u oktobru će biti samit o zapadnom Balkanu i sva ova reforma biće iskorišćena za unapređenje evropske agende, uključujući Kosovo.

Lajčak je izrazio nadu da će dijalog biti u korist za obe strane i da će biti napretka u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Očekuje se da iz Prištine dođu u posetu Beogradu.

Osim Dačića, u Moskvi je boravio i potpredsednik SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je posle sastanka sa visokim funkcionerom Putinove partije Jedinstvena Rusija poručio da u Srbiju donosi fantastične vesti (pogledaj okvir).

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 02. jun 2021. godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading