Istina o Erdoganovim izjavama: Ne, Turska ne ulazi u rat sa Izraelom

Autor: Republika

Svet

10.05.2021

19:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na portalu Republika objavljen je tekst čiji naslov i sadržaj sugerišu da će predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zaratiti sa Izraelom, što, međutim, ne odgovara istini.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Kako je pokazala analiza portala raskrinkavanje.ba, u originalnom tekstu koji je objavljen na Republici sugerisano je da je Erdogan spreman da vojno interveniše u sukobu između Izraela i Palestine, što nikako ne sledi iz onoga što je predsednik Turske zaista rekao.

Naime, Erdogan zaista jeste rekao da će se Turska sa njim na čelu “potruditi da mobiliše čitav svet, posebno islamski, da zaustavi terorizam i okupaciju Izraela”, ali nije spominjao nikakvo slanje vojnika, kako se to tvrdilo.

Ovaj tekst nastao je kao korekcija originalnog teksta nakon što je raskrinkavanje.ba prvobitnu verziju ocenilo kao lažnu vest.

***

Predsednik Turske Redšep Tajip Erdogan, u odvojenim telefonskim razgovorima sa šefom palestinske nacionalne administracije Mahmudom Abasom i šefom političkog biroa pokreta HAMAS Ismailom Hanijom saopštio da će uraditi sve što bude u njegovoj moći kako bi se mobilisao ceo svet, posebno islamski, i zaustavio "teror" Izraela protiv Palestinaca.

- Ocenjujući izraelske napade u Jerusalimu kao teror, izrazio sam (u razgovoru sa palestinskim liderima) svoju surovu osudu ovih podmuklih napada koji vređaju savest, ne samo muslimana, već i celog čovečanstva. Naglasio sam da ćemo uraditi sve kako bi se ceo svet mobilisao, posebno islamski, da se zaustavio teror i okupacija - napisao je Erdogan na Telegramu.

On je dodao da će "Turska uvek biti na strani palestinske stvari, stajati uz svoju palestinsku braću i štititi čast Jerusalima".

Ranije je vojska Izraela odlučila da poveća prisustvo na granici sa Pojasom Gaze, pošto su u poslednje vreme nastavljena raketiranja iz enklave po teritoriji Izraela.

Pored toga, već nekoliko dana se nastavljaju sukobi u Istočnom Jerusalimu. Prema podacima Crvenog polumeseca u Jerusalimu, samo noćas je u sukobu Palestinaca i izraelske policije bilo povređeno 80 osoba.

Večeras je najpre HAMAS raketirao Jerusalim, a onda je Izrael uzvratio udarom na Gazu

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading