PONOVO ESKALIRAO SUKOB U POJASU GAZE! Izrael raketirao Hamas!

Autor: Republika

Svet

24.04.2021

21:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Došlo je do najveće eskalacije prekograničnog nasilja u pojasu Gaze u poslednjih nekoliko meseci, Palestinci su ispalili više raketa, a Izrael je uzvratio napadom na ciljeve kojima upravlja Hamas iz Gaze.

RepublikaFoto: twitter.com/TrendyNewsBits

Vojska je potvrdila da su iz pojasa Gaze ispaljene tri rakete prema Izraelu u petak uveče, ubrzo nakon što su Hamas i druge tamošnje snage zajednički pozvali na palestinski otpor u Jerusalimu.

- Dve rakete eksplodirale su u blizini granice Izrael-Gaza, a treću je presrela izraelska PVO, a nije bilo izveštaja o žrtvama - saopštila je vojska.

Na Zapadnoj obali, palestinska omladina sukobila se sa izraelskim trupama kod vojnih kontrolnih punktova koji su postavljeni u blizini više gradova u tom području.

Rojters navodi da su nemiri počeli u Istočnom Jerusalimu nešto iza ponoći kada su se palestinski demonstranti sukobili sa izraelskom policijom, što je kasnije prouzrokovalo raketni napad u pojasu Gaze i proteste u palestinskim gradovima širom okupirane Zapadne obale.

Napetosti su veće od uobičajnih u Jerusalimu još od četvrtka kada se palestinska omladina, nezadovoljna zbog zabrana okupljanja tokom muslimanskog svetog meseca, sukobila sa Izraelcima koji su ljuti zbog nedavnih palestinskih uličnih napada na religiozne Jevreje.

Policija je u četvrtak uglavnom uspela da razdvoji demonstrante, ali hapšenja i povrede podigle su napetost koja se prelila i na petak uveče i rano u subotu, kada se palestinska omladina ponovo okupila u Jerusalimu nasuprot stotinama policajaca koji su bili u opemi za rasturanje demonstracija.

Palestinci su bacali kamenje prema policiji i zgradi izraelskog suda, a snage bezbednosti su intervenisale iz vodenih topova.

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je osam Palestinaca povređeno u tim sukobima sa policijom, a dvoje je prebačeno u bolnicu na lečenje.

Sukobi i nasilni incidenti događali su se svake noći u Jerusalimu, svetom gradu za muslimane, hrišćane i Jevreje ,od početka Ramazana 13. aprila.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading