NEMOĆNI U BORBI PROTIV KORONE: Sprema se DRASTIČNA mera, evo o čemu se radi

Autor: b92, Republika

Lifestyle

05.11.2020

10:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle nove navale koronavirusa, evropske zemlje u pokušaju obuzdavanja naglog rasta broja zaraženih i traženja načina da se živi s virusom dok vakcine ne budu dostupne, razmatraju masovna testiranja velikih delova svog stanovništva.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

 

Slovačka je prva država koja je uradila tako opsežnu operaciju, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Slovačka je uspela da za dva dana testira više od 3,6 miliona ljudi, odnosno dve trećine svoje populacije, ističe CNN i navodi da je operacija "Zajednička odgovornost" bio prvi pokušaj sveobuhvatnog testiranja na velikoj skali u Evropi.

Slovačka je odlučila da krene u, kako navodi američka televizija, gargantuanski poduhvat da testira sve starije od 10 godina pošto su slučajevi kovid 19 počeli da rastu prošlog meseca. Za kampanju testiranja bila je zadužena slovačka vojska, pošto je plan zahtevao raspoređivanje 40.463 ljudi, uključujući 14.500 zdravstvenih radnika i 6.319 vojnika, na skoro 5.000 lokacija širom zemlje.

Prema zvaničnom sajtu slovačkog programa, nešto više od jedan odsto testiranih ili oko 38.360 ljudi bilo je pozitivno

Slovački program koristio je brze testove antigena koji daju rezultate za nekoliko minuta. Za razliku od testova molekularne dijagnostike (PCR), testovi antigena ne moraju da se obrađuju u laboratoriji, pa su brži i jeftiniji, ali mogu biti i manje pouzdani, ukazuje CNN, dodajući da PCR testovi traže genetski materijal virusa, a testovi antigena traži delove proteina iz virusa.

Liverpul će biti prvi grad u Velikoj Britaniji u kojem će testiranje na kovid 19 biti ponuđeno svima, piše Tajms i navodi da će i u tom gradu biti rasporedjeno 2.000 pripadnika oružanih snaga da postave i vode nove centre za testiranja.

Ako pilot-program u Liverpulu uspe, masovno testiranje će se proširiti na celu zemlju s ciljem da se distribuiraju milioni petnaestominutnih testova kada Velika Britanija u decembru bude izašla iz poslednjih mera zatvaranja.

Pošto do sedam od deset zaraženih nema simptome, britanske vlasti veruju da je testiranje širom zemlje jedini način da se živi s virusom dok se ne pronađe vakcina

I Nemačka računa na novu vrstu testa kako bi izbegla zatvaranje domova za stare za posetioce, što je proletos izazvalo znatne patnje i medju stanovnicima domova i među njihovim rodjacima, ističe Asošiejted pres.

Nemačka, koja je bolje obuzdala širenje epidemije od mnogih svojih suseda, nedavno je najavila da kupuje milione testova antigena svakog meseca.

- Imamo novu strategiju - rekla je kancelarka Angela Merkel i dodala da brzi testovi predstavljaju "ogroman napredak u pogledu zaštite".

Portparolka nemačkog Ministarstva zdravlja rekla je za AP da su proizvođači prihvatili da Nemačkoj dostave devet miliona testova na antigen u novembru i 11,5 miliona testova u decembru.

Stručnjaci upozoravaju da, iako su testovi antigena sada precizniji, na njih ne treba gledati kao na zamenu za standardnu PCR metodu, ističe AP. Naučnici u Švajcarskoj su nedavno ispitali dva široko dostupna testa na antigen, od Abot laboratoris iz Čikaga i švajcarskog farmaceutskog giganta Roš. Istraživači su zaključili da je od 100 zaraženih virusom metodom antigena pozitivno testirano između 85 i 89.

 

 

S druge strane, testovi ispunjavaju kriterijum Svetske zdravstvene organizacije, koja zahteva osetljivost veću od 80 odsto, rekla je Izabel Ekerle, koja je na čelu Centra za nove virusne bolesti pri Univerzitetu u Ženevi, gde su testovi ispitivani.

 

Ona je istakla da ti testovi jesu manje precizni, ali da kod njih rezultati brže stižu. Takođe, imaju prednost tih što se mogu napravite decentralizovani centri za testiranje u kojima se za 15 minuta mogu dobiti rezultati.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading