POKUŠAJ DA SE SPASU PREGOVORI: SAD poslale novu ponudu Severnoj Koreji

Autor: Tanjug

Svet

14.11.2019

23:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severna Koreja je danas saopštila da su SAD predložile nastavak nuklearnih pregovora u decembru, kako bi Trampova administracija ponudila prihvatljiv dogovor za spas razgovora, dok se približavaju krajnjem roku koji je postavio lider Severne Koreje Kim Džong Un.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tramp i Kim

U izjavi koju su objavili državni mediji, severnokorejski pregovarač Kim Mjong Gil nije jasno rekao da li će Severna Koreja prihvatiti navodnu američku ponudu, preneo je AP.

On je rekao da Severna Koreja nema interesa za razgovore, ako su oni usmereni na kupovinu vremena, bez razgovora o rešenjima.

Kim Mjong Gil je kazao da Severna Koreja nije voljna da sklopi dogovor o pitanjima od sekundarnog značaja, poput mogućih ponuda SAD da zvanično proglasi kraj Korejskog rata, koji je trajao od 1950. do 1953. godine i koji je zaustavljen prekidom vatre, a ne mirovnim ugovorom ili uspostavljanjem kancelarije za vezu između zemalja.

- Ako je pregovaračko rešenje pitanja moguće, spremni smo da se sastanemo sa SAD bilo gde i bilo kada -rekao je Kim Mjong Gil, koji je pozvao Vašington da predstavi temeljno rešenje za odbacivanje svoje „neprijateljske politike“ prema Severnoj Koreji.

Nuklearni pregovori između severnokorejskog lidera Kim Džong Una i američkog predsednika Donalda Trampa u Vijetnamu propali su, nakon što je SAD odbacila zahteve Severne Koreje o ublažavanju sankcija, u zamenu za severnokorejsko delimično obustavljanje nuklearnih aktivnosti, preneo je Tanjug.

Razgovori na radnom nivou održani prošlog meseca u Švedskoj prekinuti su, jer su Severnokorejci naveli da SAD ima stari stav i pristup.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading