JEDNA OD NAJZARAZNIJIH BOLESTI ZAVLADALA HRVATSKOM: Za novorođenčad može biti KOBNA

Autor:

Svet

09.04.2024

08:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U cilju zaštite novorođenčadi od velikog kašlja, trudnicama se nudi vakcina kao preventivna mera.

JEDNA OD NAJZARAZNIJIH BOLESTI ZAVLADALA HRVATSKOM: Za novorođenčad može biti KOBNA

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Iako je kraj pandemije kovida zvanično proglašen prošle godine, slučajevi velikog kašlja su u porastu širom Evrope, a Hrvatska je trenutno evropsko žarište bolesti. U poslednjih 15 meseci, Hrvatska je prijavila 6.381 slučaj velikog kašlja, što ukazuje na zabrinjavajući trend.

Pad stope vakcinacije kao deo problema

Jedan od razloga za širenje velikog kašlja u Evropi jeste pad stope vakcinacije. Većina evropskih zemalja primenjuje prve dve doze kombinovane vakcine protiv pertusisa, difterije i tetanusa kod beba u određenom uzrastu, što može dovesti do ranjivosti dece na veliki kašalj.

Vakcinacija trudnica kao mera zaštite novorođenčadi

U cilju zaštite novorođenčadi od velikog kašlja, trudnicama se nudi vakcina kao preventivna mera. Ova praksa ima za cilj da stvori dodatni imunitet kod novorođenčadi, s obzirom na to da bolest može izazvati ozbiljne komplikacije kod male dece, pa čak i dovesti do smrtnog ishoda.

Veliki kašalj može biti neprijatan za odrasle, ali može izazvati ozbiljne komplikacije kod male dece, te je važno preduzeti sve moguće mere kako bi se zaštitila populacija, posebno najranjiviji delovi kao što su novorođenčad. Ovaj porast slučajeva u Evropi zahteva pažnju i hitne akcije kako bi se suzbio i sprečilo dalje širenje bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading