Velika podrška Severnoj Makedoniji od Norveške: 36 terenskih vozila i 40 kamiona!

Autor:

Svet

30.03.2024

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova donacija takođe predstavlja indirektnu podršku ukrajinskoj vojsci, budući da je ARSM prethodno obezbedila značajne količine sredstava ratne tehnike i municije za front.

Velika podrška Severnoj Makedoniji od Norveške: 36 terenskih vozila i 40 kamiona!

Foto: mod.gov.rs

Ministarstvo odbrane Norveške nedavno je doniralo 36 terenskih vozila i 40 kamiona Armiji Severne Makedonije (ARSM). Ova podrška partneru sa Balkana ima za cilj popunu pešadijskog bataljona koji je deklarisan za zadatke unutar NATO saveza.

Norveška je istakla da je ova vojna tehnika namenjena za svakodnevne zadatke patroliranja na međunarodnim misijama, što je posebno značajno s obzirom na njen jeftiniji i praktičniji karakter u poređenju sa složenijim vozilima JLTV.


Podrška Ukrajini kroz indirektnu pomoć ARSM

Ova donacija takođe predstavlja indirektnu podršku ukrajinskoj vojsci, budući da je ARSM prethodno obezbedila značajne količine sredstava ratne tehnike i municije za front. Norveška donacija će omogućiti zamenu za sve što je ARSM prethodno ustupila, pružajući tako podršku i stabilnost u regionu, prenosi balkansec.net.

Remontovana vozila sa naglaskom na tehničko stanje

Važno je napomenuti da su Norvežani pre primopredaje pažljivo remontovali tehniku namenjenu ARSM, uloživši puno truda kako bi vozila bila dostavljena u vrhunskom tehničkom stanju. Odabrana vozila su relativno malo korišćena, prilagođena za zadatke u Avganistanu, i opremljena su mitraljezima, bacačima dimnih kutija i vitlovima.

Transport donirane tehnike i perspektive za budućnost

Sva donirana vozila su ukrcana 25. marta u Norveškoj i otpremljena brodom koji će se iskrcati u Solunu, a preostali deo puta će donirana tehnika preći svojim hodom. Ova donacija omogućava ARSM da dugoročno računa na resurse neophodne za efikasno obavljanje zadataka unutar NATO saveza.

Nabavka američkih borbena vozila Oškos JLTV

Kao deo razvoja lakog pešadijskog bataljona, ARSM je nabavila američka laka borbena vozila Oškos JLTV. Ministarka odbrane Slavjanka Petrovska je potvrdila da je naručeno 96 JLTV vozila, od kojih je do sada primljeno 32 komada. Planirano je da ARSM do kraja ove godine dobije još šest vozila, dok se preostala isporuka očekuje 2025. godine. Ovim potezom, Severna Makedonija dodatno jača svoje vojne kapacitete i stavlja akcenat na modernizaciju i unapređenje svoje vojne opreme.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading