USRED DANA OPLJAČKANA KUĆA PRAVOSLAVNOG POPA U BJELOVARU: "Ukrali su čak i kosicu sa krštenja moje ćerke"

Autor:

Svet

19.02.2024

22:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pljačka se dogodila usred dana, u subotu, u periodu od 14.30 do 19 sati, dok je paroh Maksimović bio odsutan.

USRED DANA OPLJAČKANA KUĆA PRAVOSLAVNOG POPA U BJELOVARU: "Ukrali su čak i kosicu sa krštenja moje ćerke"

Foto: pixabay.com

Pravoslavni sveštenik Stefan Maksimović postao je žrtva pljačke kada su lopovi provalili u njegov stan u sklopu pravoslavne crkve u Bjelovaru. Sveštenik je sa suprugom i jednogodišnjom ćerkom živeo u stanu, a kako je sam opisao, "celi stan je bio isprevrtan". Ukradeno je više hiljada evra, zlato, srebro, ali i lične stvari kao što su čestitke sa krštenja i kosica, koje su imale sentimentalnu vrednost, piše Telegraf.

- Celi stan je bio isprevrtan. Od ormara u dečjoj sobi do moje kancelarije. Ukradeno je više hiljada evra, zlato, srebro. Veliki je materijalni, ali i sentimentalni gubitak. Otuđen je isključivo moj privatni novac, čestitke koje smo čuvali s krštenja i kosica, jer mi imamo pravoslavni običaj da se uzima vlas kose - kaže paroh Maksimović.

Pljačka se dogodila usred dana, u subotu, u periodu od 14.30 do 19 sati, dok je paroh Maksimović bio odsutan. Međutim, ostao je crkveni novac koji lopov nije uspeo da pronađe. Istraga za ovo krivično delo je u toku, a portparolka Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Maja Grubić potvrdila je da je istraga u toku.

- To se dogodilo u subotu u periodu od 14.30 do 19 sati, istraga za ovo krivično delo je u toku - kaže portparolka Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Maja Grubić.

Meštani Bjelovara izrazili su svoje ogorčenje zbog ovog događaja, ističući da se osećaju sramotno zbog pljačke sveštenika koji je došao da širi mir. Zamenik gradonačelnika Igor Brajdić istakao je da mesto lopova nije vezano za nacionalnost ili veru, već da zaslužuju zatvor bez obzira na poreklo.

- Verovatno je neko znao da ga nema tada kod kuće, ne verujem da se nekom zamerio, ne izgleda mi konfliktno - rekla je meštanka Daliborka.

 Pravoslavni vernici izrazili su podršku svešteniku i osudili ovaj čin, ističući da su njegova vrata uvek otvorena za sve bez obzira na nacionalnost i veroispovest.

- Dolazio je kod nas u biskupiju, stvarno čovek na mestu, nemam reči - dodaje i Anamarija.

Ovo nije prvi put da je pravoslavna crkva u Bjelovaru na meti vandalizma. U decembru prošle godine crkva je bila išarana uvredljivim grafitima, što dodatno zabrinjava zajednicu. Sveštenik Maksimović istakao je da se oseća nesigurno nakon ovog događaja, a njegova supruga čak ne želi da se vrati u kuću. 

- Ne usmeravam to na nikakvu nacionalnost, ni na kog čoveka. Šaranje crkve je bilo prvi korak, drugi korak je ovo, treći? Mogu samo očekivati najgore - kaže paroh.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading