IZRAELCI UDARILI VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM NA NEPRIJATELJA! U Gazi koristili optički nišan sa AI kako bi PRECIZNIJE gađali ciljeve!

Autor:

Svet

10.02.2024

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj nišan je pričvršćen za oružje kao što su puške i mitraljezi, što je omogućilo preciznije gađanje ciljeva.

IZRAELCI UDARILI VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM NA NEPRIJATELJA! U Gazi koristili optički nišan sa AI kako bi PRECIZNIJE gađali ciljeve!

Foto: Tanjug/AP

Izraelska vojska je nedavno po prvi put upotrebila vojnu tehnologiju sa veštačkom inteligencijom (AI) u sukobima u Gazi. Ova odluka je izazvala zabrinutost zbog moguće upotrebe autonomnog oružja u savremenom ratovanju.

Meri Verem, stručnjak za oružje u Hjuman rajts voču, istakla je da rastući broj civilnih žrtava ukazuje na potrebu za većim nadzorom nad korišćenjem novih oblika vojne tehnologije, prenosi Al Džazira.

Optički nišan sa veštačkom inteligencijom

Izraelska vojska je koristila optički nišan sa veštačkom inteligencijom, koji je razvila izraelska kompanija Smart šuter. Ovaj nišan je pričvršćen za oružje kao što su puške i mitraljezi, što je omogućilo preciznije gađanje ciljeva.

Rezolucija UN o novoj vojnoj tehnologiji

Više od 150 zemalja podržalo je rezoluciju UN kojom se identifikuju "ozbiljni izazovi i zabrinutosti" vezani za novu vojnu tehnologiju i veštačku inteligenciju u sistemima naoružanja. Ova rezolucija naglašava potrebu za pažljivim praćenjem i regulisanjem upotrebe ovakvih tehnologija kako bi se smanjile moguće negativne posledice po civilno stanovništvo.

Upozorenje Hamasa i reakcija Izraela

Hamas je upozorio da bi napad izraelske vojske na grad Rafa u Pojasu Gaze mogao rezultirati "desetinama hiljada mrtvih i povređenih". S druge strane, premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je pripreme za evakuaciju palestinskog civilnog stanovništva sa juga Pojasa Gaze, uključujući grad Rafu, ističući potrebu za planiranjem i pripremom za moguće vojne akcije.


Ove najave su izazvale reakciju Sjedinjenih Američkih Država, koje su upozorile Izrael da bi vojna ofanziva na Rafu, bez odgovarajućeg planiranja, mogla rezultirati "katastrofom", prenosi Tajms of Izrael.

Nakon izraelskih optužbi, UN je najavio da će sprovesti istragu o navodnoj "infiltraciji Hamasa" u UNRWA, agenciju za pomoć palestinskim izbeglicama. Ova istraga dolazi kao odgovor na zahteve Izraela i dodatno ukazuje na kompleksnost političke i vojne situacije u regionu.

(Times of Israel/Al Džazira)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading