"SVETI SAVA NAM JE JEVANĐELJEM TRASIRAO PUT U BUDUĆNOST": U Banjaluci održana Svetosavska akademija

Autor: Tanjug

Svet

27.01.2024

23:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Episkop marčanski rekao je da se Sveti Sava, služeći kao prvosveštenik, istakao i na drugim poljima života srpskog naroda.

"SVETI SAVA NAM JE JEVANĐELJEM TRASIRAO PUT U BUDUĆNOST": U Banjaluci održana Svetosavska akademija

Foto: Printskrin

U čast Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, učitelju i prosvetitelju večeras je u Banjaluci održana Svetosavska akademija - Vijenac Svetog Save.

Episkop marčanski Sava, vikar episkopa banjalučkog je u besedi istakao da je Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop i prosvetitelj, prosvetlio srpski narod svetlošću Jevanđelja, odnosno da je ideja vodilja Srba kroz istoriju bilo Jevanđelje Hristovo, koje je Sveti Sava usadio u srpsko biće.

- Ideja vodilja, kojom se vodio Sveti Sava delujući i propovedajući u našem narodu, ohristovljujući ga, jeste ideja koja živi i koja je vodila naš narod kroz razna duhovna i fizička ropstva i dovela ga do našeg vremena u kojem konačno slobodno možemo ispovedati ime Hristovo, živeti hrišćanski i zbog toga uznositi blagodarnosti i pohvale Svetom Savi koji nam je Jevanđeljem trasirao put u budućnost - rekao je episkop.

Episkop marčanski rekao je da se Sveti Sava, služeći kao prvosveštenik, istakao i na drugim poljima života srpskog naroda, da je formirao prve srpske škole, bolnice u Hilandaru i Studenici, a da je kao diplomata svoj odnos sa drugim narodima i državama gradio jedino saglasno riječima Jevanđelja da ono što hoćete da vam čine ljudi, činite i vi njima, prenosi RTRS.

- Kao državotvorac ulagao je trud na unutrašnjem uređenju države i crkve želeći da objedini srpski narod i obezbijedi mu uslove za miran i dostojanstven život. Brinući se za budućnost svoje crkve, Sveti Sava se starao da Hristov lik utvrdi i u svojim naslednicima - istakao je episkop marčanski.

On je dodao da je duh svetosavlja iznedrio velike ljude ohristovljenog uma koji su sačuvali srpski narod od potpune propasti.

Organizator Svetosavske akademije je Srpsko-pjevačko društvo "Jedinstvo", uz pokroviteljstvo Srpske pravoslavne Eparhije banjalučke i Grada Banjaluka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading