PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN KOD PRIJEDORA! Petorica komandanata Vojske RS pred sudom!

Autor:

Svet

30.12.2023

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Optužnica ih tereti za oružani napad na nebranjeno selo Briševo i okolna mesta, koja su uglavnom bila naseljena civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN KOD PRIJEDORA! Petorica komandanata Vojske RS pred sudom!

Foto: Shutterstock

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv petorice visokih komandanata Vojske Republike Srpske zbog navodnog ratnog zločina u Briševu 1992. godine.

Optužnica ih tereti za oružani napad na nebranjeno selo Briševo i okolna mesta, koja su uglavnom bila naseljena civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti. U napadu je ubijena 61 osoba, među kojima su bili i civili hrvatske i bošnjačke nacionalnosti, a nekoliko osoba se i danas vodi kao nestalo.

Tela većeg broja žrtava su pronađena, ekshumirana i identifikovana tokom 1997, 1998. i 2001. godine.

Navodi se da je namlađa žrtva bio dečak od 16 godina, a najstarija žrtva imala je 81 godinu, a ubijen je i jedan maloletnik bošnjačke nacionalnosti. Tri osobe su nestale i njihovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.


Optužnica navodi da su prilikom napada počinjena silovanja i seksualna zlostavljanja nekoliko žrtava, a više desetina osoba, uglavnom muškaraca, odvedeno je u prijedorske logore. Takođe, uništavani su verski i civilni objekti, a preživelo civilno stanovništvo je proterano i prisilno preseljeno sa tog područja.


Tužilaštvo BiH će dokazivati optužbe pozivanjem 143 svedoka, od kojih će pet svedočiti uz posebne mere zaštite, kao i uz prilaganje više od 300 materijalnih dokaza. Ova optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.


Pored slučaja Briševo, u Prijedoru i okolnim mestima je ubijeno 3.176 osoba nesrpske nacionalnosti, dok je oko 30.000 osoba prošlo kroz prijedorske logore. Dosad je doneseno oko 50 pravosnažnih presuda za zločine u Prijedoru, a kazne zatvora iznose oko 800 godina. U Hagu je osuđeno 11 osoba, dok je pred Sudom BiH osuđeno još četvoro.

Bonus video



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading