AKO IH OPET POGODI ZEMLJOTRES, UNIŠTIĆE POLA GRADA! Ova prestonica u SRPSKOM KOMŠILUKU s razlogom se boji prirodne katastrofe

Autor:

Svet

21.12.2023

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veći deo zgrada koje su sagrađene od 1980. godine na ovako smatraju se sigurnim, ali one starije i naročito kuće koje nisu renovirane, mogle bi da budu sravnjene sa zemljom

AKO IH OPET POGODI ZEMLJOTRES, UNIŠTIĆE POLA GRADA! Ova prestonica u SRPSKOM KOMŠILUKU s razlogom se boji prirodne katastrofe

Foto: Tanjug/HINA

Rizik od jakih zemljotresa u Zagrebu je veliki, otkrivaju podaci dobijeni u okviru jednog evropskog projekta.

Kako se navodi, Zagreb je smešten u aktivnom epicentralnom području, a da bi se zaštitili ljudski životi i građevine, potrebno je utvrditi rizik od zemljotresa koji je, prema podacima dobijenim u okviru evropskog projekta, vrlo visok.

Ti podaci, kako prenosi HRT, direktno ulaze u planove rizika od zemljotresa i civilne zaštite.

Sesvete i Gornja Dubrava nalaze se blizu epicentra mogućih zemljotresa, a prema istraživanju, te gradske četvrti prednjače po broju zgrada i stanovnika, što znači da je potresni rizik na tom području znatno veći. Ipak, dodaje se, nisu najugroženije.

- Svi građani koji žive u zgradama od 1980. na ovamo i koje su izvedene kako treba, da nemamo nekakvih izvedbenih problema, možemo smatrati sigurnijima ili sigurnim - rekao je Josip Atalić iz Hrvatskog centra za zemljotresno inženjerstvo.

Kristina Martinović, šef projekta "Potresni rizik Grada Zagreba", rekla je da postoje kvartovi koji su jako veliki i veliki broj ljudi živi u njima.

- Onda imate kvartove poput Gornjeg i Donjeg grada, gde ne živi puno ljudi, ali zbog stare gradnje i kulturnih dobara, računamo da će tamo biti materijalni gubici najveći. Mostovi su jako dobro prošli na analizama. Oni su nam prvenstveno koridori koji će se koristiti i za evakuaciju i za snabdevanje - rekla je Martinović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading