PUTINOV ŠPIJUN U SRCU NEMAČKE TAJNE SLUŽBE: U Berlinu počinje SUĐENJE VEKA, Karsten L. optužen za TEŠKU IZDAJU

Autor:

Svet

13.12.2023

10:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Karsten L., službenik tajne nemačke službe BND, se sumnjiči da je radio za rusku obaveštajnu službu i navodno otkrio Moskvi strogo poverljive informacije. Uhapšen je u decembru 2022. godine, a smatra se da je tokom 2022. godine prosledio informacije ruskoj obaveštajnoj službi koje je dobio tokom obavljanja svojih profesionalnih aktivnosti.

PUTINOV ŠPIJUN U SRCU NEMAČKE TAJNE SLUŽBE: U Berlinu počinje SUĐENJE VEKA, Karsten L. optužen za TEŠKU IZDAJU

Foto: Tanjug/AP

Službeniku tajne nemačke službe BND Karstenu L. danas bi trebalo da počne suđenje pred Apelacionim sudom u Berlinu jer se sumnjiči da je radio za rusku obaveštajnu službu i navodno otkrio Moskvi strogo poverljive informacije.

Njegov navodni saučesnik, biznismen Artur E., koji je uhapšen u januaru 2023. godine, takođe će se pojaviti pred sudom. Njih dvojica su, zajedno sa jednim preduzetnikom u Rusiji, dali osetljive podatke ruskoj tajnoj službi za unutrašnjost FSB.

Istraga je sprovedena u bliskoj saradnji s BND-om i uz podršku američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), a optuženi se terete da su počinili “naročito tešku” izdaju. Karsten L. je odštampao ili fotografisao strogo poverljivi materijal na svom računaru u sedištu berlinskog BND-a, a Artur E. je to zatim odneo u Moskvu i predao ruskoj tajnoj službi.

Otkrivene informacije BND-a bile su zapravo državna tajna, a njihova izdaja dovela je do “opasnosti od posebno ozbiljne štete po spoljnu bezbednost Savezne Republike Nemačke”. Karsten L. je za to od ruske tajne službe dobio 450.000 evra, a Artur E. najmanje 400.000 evra.

Predsednik BND-a Bruno Kal smatra da je stvarna šteta manja nego što se prvobitno strahovalo, jer su količina informacija koja je stigla u Moskvu i njihova upotrebljivost bili “neznatni”. Zbog ovog slučaja, koji se dogodio samo nekoliko meseci nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, zaposleni u BND-u moraju otada da pokazuju sadržaj svojih torbi.

BND (Bundesnachrichtendienst) je strana obaveštajna služba Savezne Republike Nemačke1. Osnovan je u aprilu 1956. godine i apsorbovao je “Gehlen Organization”, tajnu obaveštajnu silu koju je stvorio general-major Reinhard Gehlen nakon Drugog svetskog rata i koja je sarađivala sa američkim obaveštajnim agencijama.

BND se bavi prikupljanjem političkih, ekonomskih i vojnih stranih obaveštajnih podataka1. Kao viša federalna vlast, BND je zadužen od strane Savezne vlade. Njegov rad uključuje prikupljanje informacija koje prelaze javno dostupne činjenice i mišljenja. 

BND ima 300 lokacija u Nemačkoj i inostranstvu. Godine 2016. zapošljavao je oko 6.500 ljudi; 10% njih su vojni osoblje koji su formalno zaposleni u Kancelariji za vojne nauke.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading