HRVAT I NEMAC POSTAVLJALI EKSPLOZIVNE NAPRAVE PO GRADU: Iznuđivali na milione evra!

Autor:

Svet

27.11.2023

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvojica muškaraca uhapšeni su i protiv njih su podignute optužnice zbog postavljanja eksplozivnih naprava i iznuda.

HRVAT I NEMAC POSTAVLJALI EKSPLOZIVNE NAPRAVE PO GRADU: Iznuđivali na milione evra!

Foto: pixabay.com

Ilustracija

Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci je podigle otpužnice protiv hrvatskog (34) i nemačkog (53) državljanina zbog postavljanja eksplozivnih naprava i iznuda na širem riječkom području u aprilu i maju ove godine, izvestili su iz tog tužilaštva.

Nakon sprovedene istrage, nakon dvojice muškaraca je podignuta optužnica zbog pet kažnjivih dela iznude, isto toliko kažnjivih dela dovođenja u opasnost života i imovine opšteopasnom radnjom ili sredstvom i kažnjivih dela nedozvoljenog posedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih materija i jednog dela krivotvorenja isprave.

Terete se da su od 16. aprila do 28. maja 2023, na području Opatije, Rijeke i Kostrene postavljali improvizovane eksplozivne naprave u blizini objekata u vlasništvu hotelskog društva i trgovačkog društva. 

Pored hotela u Opatiji su 17. aprila postavili prvu napravu, a zatim, koristeći internet i platforme preko kojih su ostajali anonimni, zatražili isplatu iznosa u kripto valuti u protivvrednosti od 3,9 miliona evra, uz pretnju da će nastaviti s postavljanjem eksplozivnih naprava i da će ih aktivirati ako im se ne ispune zahtevi.

21. maja u blizini trgovačkog centra u Rijeci su postavili i aktivirali jednu improvizovanu eksplozivnu napravu, a eksplozija je pričinila imovinsku štetu. Ponovili su zahtev za isplatu, ovog puta su zatražili 4,6 miliona evra u kripto valuti, a onda su treću napravu postavili i aktivirali 28. maja kod upravne zgrade trgovačkog društva. Pronađene su još dve eksplozivne naprave u blizini, ali njih nisu uspeli da aktiviraju, navodi tužilaštvo u Rijeci.

Tužilaštvo u saopštenju ne navodi o kojim je firmama reč, ali u pitanju su hotelsko društvo Liburnia riviera hoteli i trgovačko društvo Plodine. Eksplozivne naprave postavljali su kod hotela Ambasador u Opatiji i trgovačkih centara Plodina u Rijeci i Kostreni, ali i kod upravne zgrade Plodina na Pećinama u Rijeci.

Obojica su zadržani u istražnom zatvoru, u kojem se nalaze od hapšenja, 29. maja, prenosi Fenix magazin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading