LJUDIMA ZABRANJEN IZLAZAK IZ KUĆA I OTVARANJE PROZORA! Panika kod Tetova! GORI FABRIKA BOJA I LAKOVA, ENORMNA ZAGAĐENOST VAZDUHA!

Autor:

Svet

22.11.2023

17:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meštani sela Fališe u tetovskoj opštini trenutno u velikom su strahu i neizvesnosti zbog požara koji je izbio u fabrici boja i lakova "Eurokom".

LJUDIMA ZABRANJEN IZLAZAK IZ KUĆA I OTVARANJE PROZORA! Panika kod Tetova! GORI FABRIKA BOJA I LAKOVA, ENORMNA ZAGAĐENOST VAZDUHA!

Foto: printscreen/insagram

Nadležni su im zabranili izlazak iz kuća i otvaranje prozora, kao i kretanje u krugu od dva kilometra oko fabrike.

Direktor fabrike Stojanče Angelov, je zatražio pomoć od Ministarstva životne sredine kako bi se utvrdila zagađenost vazduha, koja je kako kažu nadležni enormna, ali je dobio odgovor da oni mobilnu stanicu nemaju.


- Trenutno je najveći problem visoka temperatura koja može dovesti do urušavanja zgrade. Molim građane da ne izlaze iz kuća kako ne bi ugrožavali svoje zdravlje. Ne zna se kolika je zagađenost, ali ima mnogo hemikalija - rekao je Angelov.

Do sada nije utvrđena tačna količina hemikalija koje su se zapalile u požaru, ali se pretpostavlja da je reč o oko 100 tona. Zbog toga je Centar za javno zdravlje najavio ispitivanje vode i zemljišta u blizini fabrike kako bi se utvrdila eventualna zagađenost.

Dr Ratko Davidovski iz Centra za javno zdravlje Tetovo ističe da je trenutno stanje u selu Fališe veoma opasno za zdravlje. U vazduhu se nalaze štetne materije poput ugljen-monoksida, ugljen-dioksida i dioksina. 

Vatrogasne jedinice iz Tetova, Kumanova, Velesa, Skoplja i Gostivara su uspešno sprečile širenje požara na okolne objekte. Trenutno se radi na gašenju vatre koja je zahvatila magacin i prodajnu halu "Eurokoma" ukupne površine od 1.000 kvadratnih metara.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading