GREJNA SEZONA ZNAČI I VIŠE POŽARA! Upućen hitan apel: Proverite instalacije i uređaje kako biste sprečili katastrofu!

Autor:

Vesti

14.11.2023

09:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada krene grejna sezona, jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju vatrogasci su požari.

GREJNA SEZONA ZNAČI I VIŠE POŽARA! Upućen hitan apel: Proverite instalacije i uređaje kako biste sprečili katastrofu!

Foto: shutterstock

Vatrogasac gasi požar

Milorad Spasojević, načelnik odeljenja za vatrogasno-spasilačke jedinice sektora za vanredne situacije, otkrio je da su najčešći uzroci požara dim i produkti sagorevanja. On ističe da dim često pravi veći problem od same vatre, jer može izazvati paniku kod osoba koje se nalaze u zahvaćenim prostorijama.

- Produkti sagorevanja prilikom gorenja su ti koji često prave problem, tačnije veću nepriliku u radu. Pre svega, nekad ne možemo baš zbog dima pronaći tačan uzrok požara pa samim tim to izaziva paniku kod osoba koje se nalaze u tim prostorijama koje su zahvaćene požarom, a najčešće je to problem kod stambenih objekata - rekao je Spasojević.

- Cirkulacijom vazduha, promajom ili upotrebom naše specijalne opreme vrši se to takozvano odimljavanje prostorija - dodao je on.

Stare instalacije u zgradama, mnogobrojni uređaji koji su uključeni mogu izazvati ozbiljne probleme.

- Još uvek smo u početku grejne sezone, sve te instalacije koje smo koristili tokom leta sada su dodatno preopterećene, naročito kod stanova i objekata koji se greju na struju, odnosno uključuju se mnogo jači potrošači, ako ima oštećenja na elektro-instalacijama ili na električnim uređajima koje koristimo, može doći do nastanka požara - rekao je Spasojević.

- Apelovali smo i pre početka grejne sezone, a naravno i sada apelujemo i savetujemo našim sugrađanima da izvrše proveru instalacija i uređaja koje će koristiti. Prva naznaka da nešto nije u redu je miris paljevine koji emituju kablovi i uređaji, i to treba da nam bude opomena da treba nešto da se preduzme po tom pitanju - rekao je on.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading