GRUDI ME JOŠ BOLE, SMEJU TI SE U LICE I VREĐAJU TE: Avganistanka šokirana tretmanom HRVATSKE POLICIJE na granici, otkrila da im rade i OVO!

Autor:

Svet

18.11.2023

08:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žena je morala da pobegne iz ratom razorene zemlje ali nije očekivala da će doživeti torturu u jugoistočnoj Evropi

GRUDI ME JOŠ BOLE, SMEJU TI SE U LICE I VREĐAJU TE: Avganistanka šokirana tretmanom HRVATSKE POLICIJE na granici, otkrila da im rade i OVO!

Foto: Profimedia

Hrvatska policija

Hrvatska koja čuva jednu od najdužih spoljnih granica Evropske unije, već dugo je magnet za ilegalne migrante koji žele na Zapad.

Zemlja je s godinama došla na zao glas zbog strogih kontrola na granicama, što je dovelo do optužbi da vlasti koriste nasilje kako bi oterale izbeglice koje žele u EU, piše Frans pres. 

Godine 2021. velike evropske medijske kuće pisale su o posebnim jedinicama u Hrvatskoj, Grčkoj i Rumuniji koje navodno brutalno vraćaju izbeglice nazad.

Migranti su rekli da se do danas malo toga promenilo.

Atefa, 29-godišnja izbeglica iz Avganistana koja nije rekla svoje prezime iz bezbednosnih razloga, rekla je da je hrvatska policija s njom i osmoro drugih migranata postupala "kao sa životinjama".

Osim što su ih prisilili da skupljaju smeće i sipali im vodu u cipele, policajci su žene pipali i ispuštali grozne, šovinističke zvukove!

- Grudi me još bole... a to su radili smejući se - rekla je Atefa u kampu u Bihaću.

Kao mnogi Avganistanci, Atefa je napustila svoju ratom razorenu državu pre dve godine kada su talibani preuzeli kontrolu nakon višegodišnjeg rata.

Raz Mohamad Saifi (21) rekao je da je njegovo višegodišnje putovanje iz rodnog Avganistana do hrvatske granice bilo teško i ponekad nasilno. Stigao je kopnom iz Turske u BiH, prenosi Index.hr.

- Kada nas je policija uhvatila, skinuli su nas i pretražili, uzeli su nam telefone, novac i cipele - rekao je za AFP, dodajući da je policija nahuškala i pse na njih pre nego što su ih prisilili da se preko reke vrate u BiH.

Stanovnici pograničnog sela Tržac dali su Saifiju i još četvorici migranata odeću i cipele pre nego što im je humanitarna organizacija organizovala prevoz do obližnjeg kampa.

Uprkos batinama Saifi ne želi da odustane od sna da živi u Francuskoj i naglažava da on i drugi ne žele ništa da učine lokalnim stanovnicima koji se boje migranata.

- Da sam hteo da budem kriminalac, da sam bio spreman da ubijam, ostao bih u Avganistanu - rekao je Saifi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading