SLOVENIJA PRODUŽAVA KONTROLU NA GRANICI SA HRVATSKOM: Evo šta to znači za putnike iz Srbije

Autor:

Svet

16.11.2023

15:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krivična dela zbog kojih neki putnici nisu mogli u Sloveniju uglavnom su se odnosili na krijumčarenje ljudi, lažne isprave i ukradena vozila

SLOVENIJA PRODUŽAVA KONTROLU NA GRANICI SA HRVATSKOM: Evo šta to znači za putnike iz Srbije

Foto: RINA

Šef slovenačke Uprave uniformisane policije Marko Gašperlin izjavio je da je predloženo da se kontrola na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom produži za još 20 dana.

On je dodao da su se kolone na granici zbog kontrola produžile, ali ne značajnije.

- Nakon umerenog trenda rasta od januara do juna, u julu smo primetili veliki porast ilegalnih prelazaka, a u oktobru se situacija smiruje, iako je nivo i dalje visok, oko 1.000 neovlašćenih prelazaka na nedeljnoj bazi - naveo je Gašperlin.

On tvrdi da je slovenačka policija od 21. oktobra zbog neispunjavanja uslova odbila ulazak u Sloveniju 291 državljaninu trećih zemalja i zabeležila 54 krivična dela.

Prema njegovim rečima, krivična dela uglavnom se odnose na krijumčarenje ljudi, lažne isprave i ukradena vozila.

- Obrađeno je 438 prekršaja, uglavnom kršenja Zakona o strancima ili Zakona o kontroli državne granice. Važan podatak koji govori o efikasnosti rada policije i opravdanosti uvođenja su mere koje se sprovode na osnovu ulazaka u šengenskom informacionom sistemu, kojih je u ovom trenutku bilo čak 187 - rekao je Gašperlin.

Slovenija je graničnu kontrolu prema Hrvatskoj uvela 21. oktobra nakon odluke Italije o kontroli na slovenačkoj granici, a krajem meseca produžila ju je do 19. novembra.

Putnicima iz Srbije sa ispravnim dokumentima ovo produženje može teško da padne jedino zbog toga što će duže da čekaju na granici.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading