MINISTARSTVO U HRVATSKOJ DALO 1.650 EVRA ZA LAŽNU NAGRADU: Profesor otkrio prevaru, pa je odmah IZBAČEN!

Autor:

Svet

18.11.2023

08:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do sada se nije ulazilo u srž nagrade koja se dodeljuje u Delhiju, pa je učiteljima širom sveta izgledalo da je nagrada vredna truda i kandidovanja, međutim, ispostavilo se da se radi o čistoj prevari

MINISTARSTVO U HRVATSKOJ DALO 1.650 EVRA ZA LAŽNU NAGRADU: Profesor otkrio prevaru, pa je odmah IZBAČEN!

Foto: pixabay.com

Država Indija godinama unazad između ostalih dodeljuje i nagradu Global Teacher Award za najboljeg učitelja sveta.

Do sada se nije ulazilo u srž nagrade koja se dodeljuje u Delhiju, pa je učiteljima širom sveta izgledalo da je nagrada vredna truda i kandidovanja, međutim, ispostavilo se da se radi o čistoj prevari.

Na koju je naselo hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja.

Ono je finansiralo sve troškove za nekoliko svojih prosvetnih radnika koji su bili kandidovani za nagradu. Na kraju je zaista jedna učiteljica iz Hrvatske dobila nagradu, ali je otkriveno da ona ama baš ništa ne znači.

Prevaru je otkrio profesor Miljenko Hajdarović iz Hrvatske.

On je na Fejsbuku napisao kako se za potrebe razotkrivanja i sam prijavio na konkurs za nagradu te je obavio detaljne analize.

Njemu je posle nekoliko meseci od slanja prijave stiglo obaveštenje putem i-mejla da je dobitnik nagrade te da mora prisustvovati dodeli nagrade koja će se održati u Nju Delhiju.

Naglašeno je da dobitnik nagrade snosi troškove puta i smeštaja za koji se preporučuje da bude u hotelu u kojem se održava dodela nagrada i to u punom pansionu. Tokom proteklih godina neki od dobitnika su tražili sponzore koji će im pomoći u finansiranju puta.

Kako je objavio Hajdarović na ovu prevaru je naselo je i Ministarstvo nauke i obrazovanja Hrvatske koje je učiteljima sufinansiralo troškove, a čini se i Ministarstvo spoljnih poslova koje je redovno slalo generalnog konzula na svečane dodele.

Međutim, reč je zapravo o lažnoj nagradi od koje jedino korist imaju preduzetnici u Indiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) koji su došli na ideju da dovedu veliki broj gostiju koji će o svom trošku obezbediti put i smeštaj u hotelu koji oni navedu kako bi preuzeli značajno priznanje, a koje je zapravo lažno.

"Prema evidenciji Ministarstva, zahtev za sufinansiranje troškova puta na spomenuto događanje odobreno je OŠ Ivo Andrić u Zagrebu u iznosu od 1.651 evra", poručili su iz Ministarstva nauke i obrazovanja, javlja Jutarnji.hr.

Među sumnjivim nagradama nalaze se dve Global Teacher Award za najbolje učitelje, Global Teacher Award Environment teacher, Green ThinkerZ Award, Best women leader award, nagrada za hrabrost, Innovative Educator Award i AKS Education Award, ali kako napominje Hajdarović sve ove nagrade ne moraju ništa da govore o kvalitetu rada.

Hajdarović je objavio i da je zbog pisanja o sumnjivim nagradama izbačen iz nastavničke grupe Školska zbornica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading