''MA TO JE PORUKA MIRA'': Turisti ŠOKIRANI zbog zastave okačene na najvećoj atrakciji Mostara: Grad podeljen i oko IZRAELA!

Autor:

Svet

15.10.2023

23:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi rat u Izraelu i u Pojasu Gaze sa sve više žrtava, izazvao je brojne reakcije svuda u svetu.

''MA TO JE PORUKA MIRA'': Turisti ŠOKIRANI zbog zastave okačene na najvećoj atrakciji Mostara: Grad podeljen i oko IZRAELA!

Foto: pixabay.com

Nova eskalacija sukoba na Bliskom istoku zahvatila je i Bosnu i Hercegovinu: u Sarajevu palestinska zajednica izražava podršku sunarodnicima, a i u Mostaru se „ratuje“ zastavama i na mrežama, prenosi Deutsche Welle.

Novi rat u Izraelu i u Pojasu Gaze sa sve više žrtava, izazvao je brojne reakcije svuda u  svetu. Izuzetak nije ni Mostar, iako su različita mišljenja o tom sukobu postala još jedan razlog stalnih podela.

- Univerzitet u Mostaru pruža punu podršku svojim akademskim partnerima u Izraelu i osuđuje teroristički napad protiv države Izrael i njenih građana - bila je prva i brza reakcija tamošnjeg univerziteta nakon napada Hamasa na Izrael i brojnim civilnim žrtvama u toj zemlji.

Aktivisti sa Starog mosta i na brdu i izletištu Fortica iznad istočnog dela Mostara, razvili su desetometarsku zastavu Palestinaca. Mostarski skakači izveli su i „počasni skok“ sa Starog mosta, a podrška isticanjem palestinske zastave može se videti i u pojedinim ugostiteljskim objektima u istočnom delu Mostara.

''Ma to je tek poruka mira"

Lorens Listo, predsednik Kluba skakača u vodu ‘Mostari‘ i višestruki šampion tradicionalnih skokova sa Starog mosta, za DW kaže kako je to bio ''gest apela i mira''.

 - To nije podrška Hamasu i onome što se dogodilo u Izraelu. Saosećamo s civilima i stradanjima kojima su godinama izloženi, ali i zbog zla što će im se tek dogoditi -  pojašnjava Listo. Ponavlja kako to nije podrška bilo kakvim teroristima već apel za nedužan palestinski narod.

- To je i poruka kako osveta nad civilima nije put rešenja sukoba. Sa Starog mosta želimo uvek slati poruke mira - poručio je.

Gradsko jezgro Mostara je, kao i uvek prepuno turista, a nedaleko je i crkva sv. Petra i Pavla, gde svakodnevno dolazi desetine autobusa s hodočasnicima iz celog sveta na putu u Međugorje. Mostar, Stari Grad i Stari most redovno je cilj izleta, a među turistima ima mnoštvo i onih iz drugih zemalja, iz Kine, Turske, arapskih zemalja...

Na obilasku Starog mosta, simbola ovog grada pod UNESCO-vom zaštitom tako su i te palestinske zastave uspomena iz Bosne i Hercegovine. Ali meštane to ne zanima:

- Nemojte me pitati o politici, to me ne zanima. Uvek se vešaju svakakve zastave sa Starog, pa nikom ništa - nezainteresirano odgovara konobar iz kafića u blizini simbola Mostara.

- Šta mi imamo s tim? Pišu o zastavama samo da ne bi govorili o skupoći, imovinama i platama. Šuplje priče... - dobacuje jedan od retkih domaćih gostiju. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading