SEVALE PESNICE NA PARADI PONOSA U MARIBORU: Jurili učesnike po gradu, jedan završio u bolnici

Autor:

Svet

17.09.2023

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekoliko desetina protivnika događaja čekalo je da se učesnici raziđu posle parade, posle čega su krenuli da ih prate i fizički maltretiraju

SEVALE PESNICE NA PARADI PONOSA U MARIBORU: Jurili učesnike po gradu, jedan završio u bolnici

Foto: pixabay.com

Više od 300 ljudi učestvovalo je u trećoj Paradi ponosa u slovenačkom gradu Mariboru, ali kao i na sličnoj manifestaciji LGBT zajednice u Ljubljani u junu, zabeleženo je više napada na učesnike parade, od kojih je najmanje jedan povređen, prenela je danas agencija STA.

Nekoliko desetina protivnika tog događaja okupilo se na Trgu slobode, pred početak parade u subotu da bi, u znak protesta, razvili slovenačku zastavu, rekli su organizatori LGBT šetnje, mariborski Omladinski kulturni centar.

Tokom samog događaja zabeležena su još najmanje dva incidenta protiv učesnika parade, a još jedan po okončanju šetnje.

Jedna osoba morala je da zatraži hitnu medicinsku pomoć, naveli su organizatori u saopštenju, oštro osuđujući nasilje.

Reč je o poznatom aktivisti koji je pretučen po završetku zvaničnog dela parade, kada su se učesnici već razišli po gradu, prenosi 24ur.

Incidente je osudila ministarka kulture Asta Vrečko.

- Fizički napad na Paradi ponosa je neprihvatljiv i za svaku osudu. Isto tako, govor mržnje desničarske politike, koja time legitimiše takve postupke, umesto da ih osuđuje. Za bolji svet, društvo solidarnosti i tolerancije mora biti izgrađeno, a ne nasilje i razdvajanje - napisala je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading