IZ SALONA ZA VENČANICE ISKOPALI TUNEL ZA PLJAČKU SUDA: Potera za misterioznom ženom i šestoricom lopova!

Autor:

Svet

16.09.2023

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi detalji iskopanog tunela do depoa Višeg suda u Podgorici.

IZ SALONA ZA VENČANICE ISKOPALI TUNEL ZA PLJAČKU SUDA: Potera za misterioznom ženom i šestoricom lopova!

Foto: Vlada Crne Gore/R.Koprivica

Dritan Abazović, tunel ispod Višeg suda u Podgorici

Bar nekolicina "rudara" koji su kopali tunel do opljačkanog depoa Višeg suda u Podgorici u Crnu Goru su došli iz Albanije, a kombi kojim su se prevozili kupila je osoba iz BiH u Nikšiću. Otvor tunela napravljen je u stanu koji je iznajmila misteriozna žena za navodni salon venčanica, a u nezapamćenoj krađi učestvovalo je najmanje šest osoba, i to sitnije građe da bi mogli da se provuku kroz uzak tunel. Bili su obučeni kao radnici da ne bi radovima skretali pažnju komšija i prolaznika.

To su samo neki od novih podataka o filmskoj krađi koja je zatresla Crnu Goru, ali i region. Nije isključeno da, osim BiH i Albanije, tragovi pljačkaša vode i do Srbije.

Nestalo 19 pištolja

Šta su sve ukrali, još se nagađa. Iz depoa je nestalo 19 pištolja, potvrdio je ministar pravde Marko Kovač.

- Reč je vatrenom oružju iz predmeta koji su pravosnažno okončani, čak i onima starim od 15 do 20 godina, kao i delom iz predmeta koji nisu okončani ili nisu u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva - naveo je on.

Sve, međutim, upućuje da iza spektakularnog upada u sud stoji "kavački klan" i da nije reč samo o oružju i drogi već i o sudskim predmetima protiv ovog klana koji su najviše ispreturani u depou.

Policija na osnovu snimaka sa sigurnosnih kamera pravi foto-robote kradljivaca. S posebnom pažnjom se očekuje i opis tajanstvene žene koja je od vlasnice stana u Njegoševoj 12 zakupila stan u suterenu.

Ona je vlasnici rekla da će sama srediti prazan prostor da bi ga prilagodila za biznis koji želi da pokrene - salon venčanica. Vlasnici stana plaćene su dve kirije unapred, odnosno 2.800 evra i nakon toga više nije imala kontakt s tom ženom. U tužilaštvu su iskaz dali i vlasnici agencije za nekretnine, preko kojih je taj posao završen. Oni, međutim, nisu imali bliža saznanja o ženi koja je zakupila taj stan i podrumske prostorije koje su kriminalnoj grupi poslužile da iskopaju tunel do depoa Višeg suda, dug 30 metara.

Republika

Foto: Vlada Crne Gore/R.Koprivica

Opljačkan depo u Višem sudu u Podgorici

Tragovi u bazi kradljivaca

Kradljivci dokaza iz sudskog depoa boravili su u stanu na Zabjelu i to im je bila glavna baza, odakle su, navodno svakodnevno, odlazili do zgrade naspram Višeg suda u Podgorici iz koje su i kopali tunel.

Do tog stana inspektore podgoričke policije odveli su snimci nadzornih kamera, koje su zabeležile kretanje grupe sumnjivaca od podruma zgrade u Njegoševoj 12 do nadomak Titeksa. U stanu je pronađeno mnoštvo tragova, koji će se veštačiti, saznaju Vijesti.
Istovremeno, policija na osnovu snimaka pokušava da identifikuje sve osumnjičene i utvrdi ko im je iz Podgorice bio logistika za obijanje depoa, ali i dao smernice gde se u toj sudskoj prostoriji čuvaju dokazi koje su odneli. Jedan od sagovornika iz istrage kazao je da činjenica da depo nije obezbeđen video-nadzorom, kao ni hodnik koji vodi do njega, istražiteljima otežava posao da utvrde da li je neko, dok je trajala "akcija" obijanja, davao podršku iznutra.

Više sagovornika upućenih u istragu kazalo je da ne isključuju mogućnost da je jedna od glavnih meta "rudara" bio dokazni materijal u predmetu za ubistvo glavnog urednika lista Dan Duška Jovanovića. Šef podgoričke policije Nikola Terzić povezao je nestanak dokaza s ometanjem istraga koje se odnose na "kavačku" kriminalnu grupu.

Da je neko preturao dokaze za najznačajnije sudske postupke, otkriveno je 11. septembra ujutro. Uprkos tome, službenici Višeg suda tek su nakon dvadesetak sati ustanovili da su lopovi prokopali rupu na zidu te prostorije, a od nje i tunel do stana u zgradi naspram sudske.

Zvicerovi policajci preneli 4,3 tone kokaina

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore podnelo je optužnicu protiv 21 osobe zbog sumnje da pripadaju takozvanom policijskom narko-kartelu. Te osobe su osumnjičene za više krivičnih dela, a među njima su i vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer, uhapšeni predsednik opštine Budva Milo Božović, uhapšeni bezbednjak Petar Lazović, odbegli policajac Ljubo Milović.

Osim što se terete za stvaranje kriminalne organizacije ovoj grupi se na teret stavlja i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga - oko 4,3 tone kokaina, saopštio je portparol SDT i državni tužilac Vukaš Radonjić.
Protiv pojedinih pripadnika ove grupe podneta je optužnica i za pranje para, oko sedam miliona evra.

Republika

Foto: Facebook/Vlada Crne Gore

Dritan Abazović gleda tunel koji je prokopan ispod Višeg suda u Podgorici

Proveravaju radnje građevinskog materijala

Prethodnih dana, prema saznanjima Pobjede, policijski inspektori su obilazili podgoričke radnje boja i lakova, kao i radnje specijalizovane za prodaju građevinskog materijala, tražeći od zaposlenih podatak da li je neko u poslednja dva meseca kupovao veće količine alata i pur-pene.

Interesantno je da su inspektori zaposlenima u ovim radnjama, u potrazi za osumnjičenim kopačima, pokazivali fotografiju kombija koju je, kako se sumnja, koristila ova grupa. To sugeriše, iako postoje nezvanične informacije da su "rudari" identifikovani, da policija još pokušava da potvrdi njihov identitet.

Kontrolor bande iz Podgorice

Policija je uverena da su svi akteri krađe u Crnu Goru ušli s lažnim dokumentima. Takođe, veruje se da su imali i kontrolora u Podgorici, zaduženog da nadgleda tok akcije. Proveravaju se i sva sumnjiva vozila za koje se pretpostavlja da su, osim nađenog zelenog kombija, korišćena za prevoz lopova i njihovog plena. Do sada nije nađeno nijedno vozilo koji je zapaljeno da bi se uništili tragovi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading