UMRO BIVŠI KOMANDANT RATNOG VAZDUHOPLOVSTVA JNA ANTON TUS: Kad je počeo rat, postao Tuđmanov general i RATNI ZLOČINAC!

Autor:

Svet

04.09.2023

14:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tus bio i glavni vojni savetnik predsednika Republike Hrvatske (1992–95), u vreme kada je na toj funkciji bio Franjo Tuđman.

UMRO BIVŠI KOMANDANT RATNOG VAZDUHOPLOVSTVA JNA ANTON TUS: Kad je počeo rat, postao Tuđmanov general i RATNI ZLOČINAC!

Foto: Youtube/4FILM Production

U Zagrebu je umro penzionisani general Anton Tus (92), saznaje Jutarnji list.

On je kao komandant Ratnog zrakoplovstva bivše JNA u proleće 1991. prebegao u redove Hrvatske vojske.

Odmah je imenovan za načelnika Generalštaba Oružanih snaga Hrvatske.

Na toj dužnosti je ostao do 1992. kada je došao u sukob sa tadašnjim ministrom odbrane Gojkom Šuškom, zbog neslaganja za njegovom politikom prema Bosni i Hercegovini.

Navodi se da je Tus bio i glavni vojni savetnik predsednika Republike Hrvatske (1992–95), u vreme kada je na toj funkciji bio Franjo Tuđman.

Potom je bio na čelu hrvatske vladine Kancelarije za međunarodnu vojnu suradnju (1995–96), a u periodu od 2001–05. bio je šef Misije Republike Hrvatske pri sedištu NATO.

Anton Tus javno je inače u dnevniku Hrvatske televizije priznao da je još 2006. godine da je 1991. naredio likvidaciju oficira bivše JNA u Bjelovaru i Koprivnici.

Direktor “Veritasa” Savo Štrbac izjavio je tada povodom toga da je Antun Tus po komandnoj odgovornosti odgovoran za sve ono što se događalo u kasarnama u Bjelovaru i Koprivnici.

– Uostalom, Županijski sud u Bjelovaru utvrdio je, posle preliminarnog istražnog postupka, da je u kasarni Bjelovar, 29. septembra 1991, počinjen ratni zločin protiv zarobljenika. Tada su kasarnu JNA, dva dana nakon što je Tus izdao pomenuto naređenje, zauzele snage Hrvatske paravojske i policije i tom prilikom su ubijeni tadašnji komandant kasarne pukovnik JNA Rajko Kovačević i oficiri Dragiša Jovanović i Miljko Vasić. U akciji “Otkos”, kako su je Hrvati nazvali, likvidirana su još šestorica pripadnika bivše JNA, a u herojskom poduhvatu majora Milana Tepića poginuo je on, sedmorica pripadnika JNA i 11 pripadnika HV i policije – rekao je Štrbac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading