BESNE POŽARI U GRČKOJ: Apokaliptični snimci sa terena - vatrogasci se danima bore protiv vatrene stihije (FOTO)

Autor:

Svet

23.08.2023

19:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na stotine vatrogasaca u Grčkoj tokom noći pokušavalo je da ugasi požar na periferiji Atine, naređene su dodatne evakuacije, a vlasti su upozorile na rizik od novih požara širom zemlje.

BESNE POŽARI U GRČKOJ: Apokaliptični snimci sa terena - vatrogasci se danima bore protiv vatrene stihije (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Požar u blizini sela Fili, u podnožju planine Parnite, na oko 25 kilometara od Atine, proširio se ka gradu Menidi, gde je oko 150 osoba evakuisano iz tri staračka doma, prenosi Rojters.

''Uspeli smo da držimo vatru dalje od kuća, ali vetar nam uopšte ne pomaže'', rekao je zamenik gradonačelnika Menidija Statis Topalidis.

U Filiju je vatra zahvatila kuće i automobile, nateravši stanovnike da beže pešice, a pojedini su zbog gustog oblaka dima pokrivali lica odećom.

U obližnjem grčkom lučkom gradu Aleksandropolisu, desetine bolničkih pacijenata evakuisano je na trajekt.

Dim od požara u istočnom regionu zemlje Evros proširio se sve do ostrva u Jonskom moru na severozapadu zemlje, nedaleko od Italije.

Kako prenosi Ekatimerini, požari i dalje besne i u drugim regionima zemlje, a glavni frontovi gde se vatrogasci bore sa plamenom su na Eviji, Samotraki, Makrakomiju i Rodopima na istoku zemlje.

U požarima koji u Grčkoj besne od subote, poginulo je 20 ljudi, a izgorelo je više od 400.000 hektara zemlje.

Letni požari uobičajeni su u Grčkoj, ali ove godine ih je pogoršalo neobično toplo, suvo i vetrovito vreme koje naučnici povezuju sa klimatskim promenama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 


 

Komentari (0)

Loading