TUŽILAŠTVO BIH PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV MILORADA DODIKA I MILOŠA LUKIĆA: Iz Republike Srpske odmah stigao OVAJ ODGOVOR, stav je jasan!

Autor:

Svet

11.08.2023

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, potvrđeno je za sarajevski portal Klix.

TUŽILAŠTVO BIH PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV MILORADA DODIKA I MILOŠA LUKIĆA: Iz Republike Srpske odmah stigao OVAJ ODGOVOR, stav je jasan!

Foto: Dragan Kadić

Razlog podizanja optužnice je, kako se navodi, neizvršavanje odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita po novom članu Krivičnog zakona, koji je nametnuo visoki predstavnik,.

Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN, kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom. Dodik je, naime, potpisao nedavno Ukaz o proglašenju Zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS, kao i Ukaz o proglašenju Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske.

Opužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Žunić: Optužnica protiv Dodika i Lukića govori koliko je BiH zemlja apsurda

Optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, samo govori koliko je BiH zemlja apsurda, kolonija i protektorat, rekao je za RTRS Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

- Visoki predstavnik koji ne postoji u BiH, on je građanin Nemačke, koji je doneo neke izmene zakona, a onada je i neko Tužilaštvo donelo neku optužnicu - rekao je Žunić i dodao da ništa nije legalno i sa međunarodnim pravom.

Ponovio je da Šmit ne može da reaguje na takav način.

- Aneks 10 je jasan, visoki predstavnik ne postoji u BiH, nije izabran i nema legitimitet, a ni legalitet. Njegove odluke ne treba izvršavati - poručio je Žunić.

Istakao je da Tužilaštvo može da podigne optužnicu, ali je jasan stav NSRS.

- Јoš je jasnije i slovo Ustava BiH da visoki predstavnik ne postoji u BiH. A tako se ni njegove odluke ne trebaju izvršavati - naveo je Žunić.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading