OSUDITI DRŽAVE KOJE PODRŽAVAJU TEROR: Samit Šangajske organizacije za saradnju okupio LIDERE EVROAZIJE, Putin i Si Đinping imali su VAŽNE PORUKE

Autor:

Svet

04.07.2023

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) treba da bude jedinstvena u borbi protiv terorizma i da ne okleva da osudi države koje podržavaju teror, izjavio je danas indijski premijer Narendra Modi na samitu te organizacije.

OSUDITI DRŽAVE KOJE PODRŽAVAJU TEROR: Samit Šangajske organizacije za saradnju okupio LIDERE EVROAZIJE, Putin i Si Đinping imali su VAŽNE PORUKE

Foto: Tanjug/AP

Lideri ŠOS održavaju danas samit putem video-veze, čiji je domaćin Indija, s ciljem da prošire uticaj te evroazijske političke i bezbednosne organizacije uključivanjem Irana i otvaranjem puta ka članstvu Belorusije, prenosi Rojters.

 

Kineski predsednik Si Đinping i ruski lider Vladimir Putin učestvuju na današnjem 23. samitu Saveta šefova država ŠOS. To je prvi put da je Putin učesnik nekog međunarodnog događaja posle pobune ruske privatne vojne kompanije "Vagner" krajem juna.

 

Modi je, tokom uvodnog izlaganja, takođe pozvao lidere ŠOS da rade za dobrobit Avganistana i da pruže humanitarnu pomoć Kabulu. Teritorija Avganistana ne bi trebalo da se koristi za destabilizaciju njegovog susedstva, rekao je Modi na samitu.

 

U svom obraćanju kineski predsednik je poručio da bi fokus organizacije trebalo da bude na pragmatičnoj saradnji i ubrzanju ekonomskog oporavka. On je naglasio uzajamnu potrebu poštovanja ključnih interesa i zabrinutosti članica, kao i potrebu nezavisnog formulisanja spoljnopolitčkih ciljeva.

Rusija se zalaže za što brži ulazak Belorusije u Šangajsku organizaciju za saradnju (ŠOS), rekao je Vladimir Putin.

„Uvereni smo da će članstvo Belorusije, koja je strateški partner i najbliži saveznik Rusije, pozitivno uticati na delovanje asocijacije“, rekao je predsednik na samitu ŠOS.

On je takođe primetio da zahtevi za članstvo iz drugih država zahtevaju „najpažljiviji i najkonstruktivniji odnos“.

 

Osnovana 2001. godine od strane Kine i Rusije, ŠOS je politička i bezbednosna organizacija koja nastoji da bude protivteža uticaju Zapada u Evroaziji.

Očekuje se da će Iran biti primljen u članstvo na današnjem samitu, a Belorusija treba da potpiše obavezujući memorandum koji će kasnije dovesti do njenog članstva, navodi Rojters. 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading