U HRVATSKOJ POTOP! Reke se izlile, u toku evakuacija stanovništva - NAJGORE TEK SLEDI! (VIDEO)

Autor:

Svet

15.05.2023

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ogromne poplave zadesile su Hrvatsku, nakon što su se izlile reke Zrmanja i Otuče.

U HRVATSKOJ POTOP! Reke se izlile, u toku evakuacija stanovništva - NAJGORE TEK SLEDI! (VIDEO)

Foto: Printscreen

Hrvatska se suočava sa ogromnim poplavama, a nakon kiše koja neprestano pada reka Zrmanja imala je rekordan vodostaj i izlila se preko zaštitnog zida na području grada Obrovca, kao i reka Otuče u opštini Gračac, gde su upućeni vatrogasci, pripadnici HGSS i civilne zaštite sa čamcima za evakuaciju.

 

Nadležne službe su na terenu, a evakuišu se stanovnici čije su kuće najugroženije, saopštila je civilna zaštita, prenose hrvatski mediji.

 

Vodostaj Zrmanje u Obrovcu, kako pišu hrvatski mediji, prešao je istorijski nivo i još uvek raste.

Objavljen je i snimak iz vazduha poplavljenog Obrovca, gde je reka Zrmanja dostigla nivo vodostoja od 302 centimetra, koji i dalje raste, što, kako upozoravaju, stanje čini vrlo ozbiljnim.

 Načelnik Civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković rekao je da za sada nisu poplavljeni stambeni objekti, ali da su vatrogasci i pripadnici HGSS i Crvenog krsta na terenu, te da službe rade  na ispumpavanju vode i da će se, ako šteta bude u visini zakonskog minimuma, proglasiti elementarna nepogoda.

 

Meštanin Obrovca kažu da im najgore tek sledi, te da bi mogla da se slije i voda iz Gračaca

 

- Juče nije bilo nikakve organizacije. Niti alata niti materijala nije bilo, sve je bilo stihijski. Uspeli smo spasiti jedan određeni deo, ali što to znači? Obrovac je grad gde mi svi životarimo od toga čim se bavimo, a da ovo sada prestane, da se voda odmah povuče, narednih mesec dana niko od nas neće u svoje radnje ući, a kad radiš svaki dan ovde nije baš ekstra bajno. Narednih mesec dana niko neće ovde raditi - rekao je za hrvatske medije meštanin koji ima prodavnicu u Obrovcu.

Preduzeće Hrvatska vode je, zbog visokog vodostaja Zrmanje sinoć proglasilo vanrednu situaciju, a njihovi zaposleni su celu noć proveli sa meštanima i ostalim operativnim snagama, puneći vreće s peskom i povećavajući zaštitni zid da bi odbranili uži deo Obrovca od nabujale Zrmanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading