RUSIJA GUBI NA SEVERU UKRAJINE: Velika podrška Francuske i Italije - ruska vojska pretrpela značajne gubitke

Autor:

Svet

20.02.2023

07:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinska vojska nanosi "veoma značajne gubitke" ruskim snagama u blizini grada Vuhledara u regionu Donbas, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

RUSIJA GUBI NA SEVERU UKRAJINE: Velika podrška Francuske i Italije - ruska vojska pretrpela značajne gubitke

Foto: Tanjug/AP

"Situacija je veoma komplikovana i mi se borimo. Ruskim osvajačima nanosimo veoma značajne gubitke", rekao je Zelenski u svom redovnom noćnom video obraćanju naciji, prenosi Rojters.

Zelenski je pomenuo i stanje ukrajinske odbrane u drugim borbenim sektorima pozivajući se na podatke dobijene na "proširenom" sastanku ukrajinske vojne komande.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Prema njegovim rečima situacija je pod kontrolom ukrajinskih snaga u blizini crnomorske luke Odese i u regionu Zaporožje koji je i dalje pod delimičnom kontrolom ruskih snaga.

Zelenski je potvrdio da je i u severnim delovima zemlje bilo "veoma dobrih vojnih rezultata".

Italijanska premijerka Đorđa Meloni danas u Kijevu

Italijanska premijerka Đorđa Meloni doputovaće danas u Kijev, gde će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, javio je Rojters. 

Meloni, koja je preuzela dužnost lane u oktobru, rekla je ranije da planira da poseti Kijev pre godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Uprkos trvenjima po tom pitanju u okviru njene desničarske koalicije i podeljenog javnog mnjenja, Meloni nepokolebljivi pristalica Ukrajine. 

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, lider konzervativne partije „Napred Italijo“ (Forza Italia), koja je deo vladajuće koalicije, prošle nedelje je rekao da ne bi išao na sastanak sa Zelenskim da je i dalje šef vlade, zato što, kako je naveo, krivi ukrajinskog predsednika za rat sa Rusijom.

Ministar spoljnih poslova italije Antonio Tajani, jedan od osnivača Berluskonijeve stranke, rekao je da se sastao sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom na marginama Minhenske bezbednosne konferencije i da mu je tokom susreta potvrdio podršku Italije Kijevu.

talija i Francuska su nedavno okončale pregovore o isporuci naprednog sistema protivvazdušne odbrane Kijevu na proleće.

Makron i Zelenski razgovarali o mirovnom predlogu u 10 tačaka

Uoči godišnjice izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, francuski predsednik Emanuel Makron i njegov kolega ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarali su danas telefonom o mogućem mirovnom planu i aktuelnoj situaciji, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Tema razgovora dvojice lidera bila je i Minhenska bezbednosna konferencija na kojoj su se lideri zapadnih zemalja obavezali da će osnažiti podršku Ukrajini u borbi protiv ruskih snaga, prenosi Rojters.

Tokom svog redovnog noćnog obraćanja naciji, Zelenski je rekao da se zahvalio francuskom predsedniku "zato što je razumeo potrebu Ukrajine da se ne sme izgubiti ni jedna prilika, ni jedna nedelja za odbranu od ruske agresije".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

"Razgovarali smo o važnim odlukama koje smo planirali za narednu nedelju u kojoj se navršava cela godina našeg otpora", rekao je Zelenski.

Iz kabineta predsednika Makrona je potvrđeno da su dvojica lidera razgovarala o nedavnoj poseti Zelenskog Londonu, Parizu i Briselu.

U saopštenju Jelisejske palate se kaže da je Makron ponovio da se zalaže za dodatnu podršku NATO Ukrajini i potvrdio svoju podršku Zelenskom za njegov mirovni predlog u 10 tačaka.

U današnjem intervjuu za francuski nedeljnik Žurnal di dimanš, Makron je rekao da iako Francuska želi da Rusija bude poražena u Ukrajini, Pariz "ne želi da Rusija bude uništena".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (2)

Loading
Srbin

20.02.2023 08:33

U tome ko GUBI... videce se uskoro, Ali zar je moguce da VI poredite 150 milona i 250 koliko je ostalo u ukrajni... i govorite gubi... Strasno. Nadam se da cete MAKAR jednom da priznate vase ,,PREPISIVANJE,, i da neko vase prepisivanje tekstova nije novinarstvo...

Zeleni

20.02.2023 12:31

Dok mu draga drzava njemu i amerima prestaje da postoji on sanja o pobedi rusa.Boze budale!