TRUDNICA SATIMA ČEKALA HITAN MEDICINSKI PREVOZ, PA IZGUBILA BEBU! Rodila mrtvu bebu na trajektu!

Autor:

Svet

11.01.2023

14:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ona se porodila u vozilu na trajektu, a pomogao joj je suprug.

TRUDNICA SATIMA ČEKALA HITAN MEDICINSKI PREVOZ, PA IZGUBILA BEBU! Rodila mrtvu bebu na trajektu!

Foto: Shutterstock

Trudnica sa Brača pozvala je pomoć u Supetru u utorak oko 8.00, nakon što je počela da krvari, a kako su oba glisera hitne pomoći bila neispravna, žena je satima čekala na helikopter da je prebaci u Split, objavila je gradonačelnica Supetra Ivana Marković, dodajući da je helikopter poleteo tek u 11 sati.

U međuvremenu je suprug trudnice, koji je krenuo trajektom, stigao u Split pre nje. Nažalost, lekari nisu mogli da spasu bebu pa je žena vraćena kući uz lekove za indukovanje pobačaja, piše Marković.

Tokom noći je trpela velike bolove pa je sledećeg dana ponovo trajektom krenula ka Splitu. Tokom plovidbe se porodila u automobilu na trajektu, a pomagao joj je suprug, kaže Marković, a prenosi hrvatski Index, dodajući da su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske u sredu rekli da policija nije upoznata sa slučajem na trajektu.

- Sa osećajem ogorčenja, osećajem poraza i stanja šoka radi porodice i činjenice da ovako nešto može da se desi u današnjem vremenu, u 2023. godini, u drugom gradu po veličini u Hrvatskoj i jednom od razvijenijih i naseljenijih ostrva u Hrvatskoj - započela je Marković priču na svom "Fejsbuku", dodajući da je Brač od kopna udaljen oko 16 km i da se nakon brojnih istupa i upozorenja na neadekvatan hitan medicinski prevoz ništa nije promenilo.

U bolnici su rekli da je izgubila plod, a to nije ono najgore

Index prenosi navode gradonačelnice da se trudnica javila ginekologu u Supetru u utorak oko 8:00 zbog krvarenja, nakon čega je upućena na Hitnu pomoć Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, Ispostava Supetar gde su lekari koji, naravno imaju ograničene resurse pozvali gliser hitne službe radi transporta žene u Split.

Jednom gliseru, kako je navedeno, nije radio motor, dok na drugom zamenskom navodno nisu radili brisači, nakon čega je poslat helikopter i pacijentkinja je tek nakon 11:30 prevezena u bolnicu u Splitu.

- Radi informacije koliko je sve to trajalo važno je kazati da je suprug trajektom došao do bolnice u Splitu u isto vreme kao pacijentkinja, to jest takozvani hitan medicinski prevoz pacijentkinje je u rangu brzine redovne linije Supetar-Split - rekla je Marković.

- U bolnici je utvrđeno da je plod izgubljen, što je prestrašno ali nije ni najgore u celoj ovoj nesrećnoj priči. Da li bi plod bio spasen da se došlo ranije do Splita, to jednostavno nije moguće znati niti se u to želim upuštati. Činjenica je da je trudnica izgubila trudnoću - rekla je.

Rodila mrtav plod u vozilu na trajektu 

Marković je rekla da ju je situacija koja je usledila "toliko zgrozila i potresla" da ne može ni da zamisli kako se trenutno oseća porodica.

Naime, pacijentkinja je nakon što je dobila lekove za odbacivanje ploda poslata kući na Brač, na ostrvo na kojem, kako je rekla, nema mogućnost hitnog medicinskog prevoza i da se zbog bolova ponovo javila u hitnu u Supetru kad je zajedno sa suprugom upućena na trajekt u 6:30 da ide u Split u bolnicu.

- Nažalost, nakon što je dobila adekvatne tablete za odbacivanje ploda pacijentkinja je porodila mrtvi plod u vozilu sama sa suprugom, u trajektu na redovnoj liniji u 6:30-7:30, Supetar-Split. Sama sa suprugom - rekla je Marković, preneo je Index.

Ona je zaključila da je Splitsko-dalmatinska županija odgovorna za organizaciju primarne zdravstvene nege, hitan medicinski prevoz, i da za to dobija sredstva iz državnog budžeta i pozvala na dugoročno rešavanje problema.

- Zahtevamo da se napokon hitan prevoz pacijenta do kopna reši na adekvatan način. I to trajno - rekla je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading