SANADERU PLENE IMOVINU - PLAN JE DA SE SVE PRODA: Hrvatska vraća svoje, pokrenut proces naplate štete veće od milion evra!

Autor:

Svet

10.01.2023

23:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaplenjena imovina Sanadera i njegove porodice biće stavljena na prodaju.

SANADERU PLENE IMOVINU - PLAN JE DA SE SVE PRODA: Hrvatska vraća svoje, pokrenut proces naplate štete veće od milion evra!

Foto: Tanjug/ D. BANDIĆ

Ivo Sanader

Nakon izricanja pravosnažnih presuda u procesima protiv bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera država je pokrenula proces naplate štete u iznosu od oko deset miliona kuna (oko 1,3 miliona evra).

Zaplenjena imovina Sanadera i njegove porodice, koju čine nekretnine, zemljišta i vredna umetnička dela, biće stavljena na prodaju, prenosi portal Index.hr.

Kuća u Krapju kod Lonjskog polja jedna je od nekretnina koje će biti prodate, a HRT prenosi da će postupak javne prodaje biti pokrenut za još četiri nepokretnosti koje su u zemljišnim knjigama uglavnom zavedene na članove porodice bivšeg premijera.

To su nekretnine na Goljaku, zemljišta na Braču, stan u Splitu i Sanaderova vila u Kozarčevoj ulici u Zagrebu. Nadležno hrvatsko ministarstvo je u skladu sa Zakonom o državnoj imovini preuzelo upravljanje nad trajno oduzetom pokretnom i nepokretnom imovinom Ive Sanadera.

Foto: Tanjug/ D. BANDIĆ

Ivo Sanader, bivši hrvatski premijer

Ivo Sanader je hrvatski političar. Bio je predsednik Vlade Republike Hrvatske od 2003. do 2009. godine.

Godine 1990. je postao ministar za nauku i tehnologiju kao član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Ubrzo nakon toga prešao je u diplomatiju kad je u dva mandata bio zamenik ministra spoljnih poslova.

Za lidera HDZ-a izabran je 2000, 2002, 2005. i 2008. godine. Pobedio je na prvim parlamentarnim izborima 2003. godine kao lider HDZ-a postavši tako osmim premijerom Hrvatske. Za premijera je ponovo izabran nakon parlamentarnih izbora 2007. godine. Početkom juna 2009. godine iznenada je podneo ostavku na mesto premijera i predsednika stranke bez jasnog objašnjenja za svoje postupke, pa i uz glasine o umešanosti u različite krivične predmete. U januaru 2010. godine je pokušao da izvede politički povratak u HDZ, ali je nakon toga izbačen iz stranke.

Krajem 2010. hrvatske vlasti protiv njega dižu dve velike optužnice za korupciju, međutim, on tada beži iz zemlje i biva uhapšen u Austriji. Hrvatskoj je izručen u julu 2011. godine. U novembru 2012. godine prvostepenom presudom je osuđen na 10 godina zatvora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading