HRVATSKI POLICAJAC SE PRIJAVIO DA SLUŽI VOJSKU SRBIJE: Otkrila ga hrvatska tajna služba, mladić (21) suspedovan

Autor:

Svet

06.01.2023

12:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnik MUP-a RH, koji stalno živi u Hrvatskoj, otišao je u Srbiju da preuzme vojni poziv kako bi se tamo upisao u evidenciju vojnih obveznika.

HRVATSKI POLICAJAC SE PRIJAVIO DA SLUŽI VOJSKU SRBIJE: Otkrila ga hrvatska tajna služba, mladić (21) suspedovan

Foto: Shutterstock

Hrvatska policija

List piše da je u sredu dobijena informacija da je ovaj slučaj razotkriven od strane SOA (hrvatske obaveštajne službe), a ne od MUP-a, ali da ona nije mogla da zvanično bude provererena.

Sa druge strane, PU Vukovarsko-sremska je za list potvrdila da je zaista udaljila iz službe 21-godišnjeg policajca, koji je bio raspoređen u Policijsku upravu Vukovar- Srem, u Stanicu granične policije Tovarnik. On je tamo služio do 7. novembra 2022. godine, a protiv njega je pokrenut disciplinski postupak zbog, kako se navodi, teške povrede službene dužnosti.

- Naime, navedeni policijski službenik je stupio u kontakt sa pripadnicima vojske te strane države na teritoriji Republike Srbije, radi prihvatanja poziva za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije, a da o tome nije obavestio svog neposrednog pretpostavljenog. Policijski službenik je ozbiljno narušio interese službe i njen ugled, te je time dovedena u pitanje njegova dostojnost obavljanja policijske službe. Hitno udaljenje iz službe, koje je sprovedeno 7. novembra, bilo je neophodno jer su povreda dužnosti i posledice povrede koje mu se stavljaju na teret nespojive sa službom koju obavlja dok je postupak u toku - navodi se u pisanom odgovoru koji je pitanje Slobodne Dalmacije dao Dragoslav Živković, šef analitike izveštavanja i odnosa sa javnošću.

Radi se o policajcu koji ima i hrvatsko i srpsko državljanstvo, odnosno dvojno državljanstvo, a na pitanje lista iz MUP-a RH su odgovorili da lice srpske nacionalnosti može biti službenik MUP-a, odnosno može da prođe bezbednosnu proveru koja je neophodna za obavljanje policijskih poslova, ako su ispunjeni svi drugi zakonski uslovi za isti, piše Slobodna Dalmacija.

Po hrvatskom zakonu u državljanstvu, one koji imaju dvojno državljanstvo državni organi Republike Hrvatske smatraju isključivo hrvatskim državljaninom.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading