OVE STVARI NE SMETE VIŠE UNOSITI U HRVATSKU! Kazne za švercovanje i do 13.000 EVRA!

Autor:

Svet

03.01.2023

15:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste razmišljali da idete u Hrvatsku, trebalo bi da znate i za nova pravila koja su stupila na snagu.

OVE STVARI NE SMETE VIŠE UNOSITI U HRVATSKU! Kazne za švercovanje i do 13.000 EVRA!

Foto: Tanjug

Republika Hrvatska je od 1. januara postala 20. članica evrozone, a postala je i nova članica šengenske zone.

Od ovog datuma počeo je period dvojnog prometa, koji će trajati do 14. januara, tokom kojeg će građani ove zemlje, osim u evrima, plaćati i u kunama, prenosi Kurir.

Nakon navedenog datuma, kuna će i zvanično postati prošlost, a evro će postati zakonsko sredstvo plaćanja.

Ako ste razmišljali da idete u Hrvatsku, trebalo bi da znate i za nova pravila koja su stupila na snagu, a koja se tiču transfera robe u ovu zemlju.

Mnogo je nejasnoća i nelogičnih odluka, ali se moraju poštovati kako bi se izbegle kazne koje su u nekim slučajevima veoma rigorozne. Večernji list je ovom prilikom objavio popis svega što smete, a što ne smete uneti u Republiku Hrvatsku.

Prvo, treba napomenuti da se ova lista odnosi na uvoz robe iz zemalja van EU, sa izuzetkom Švajcarske, Islanda, Norveške, San Marina, Andore i Lihtenštajna. Dakle, za ove poslednje navedene zemlje važe ista pravila kao da prevozite robu unutar EU i nema ograničenja.

Za Farska Ostrva i Grenland važe još neka posebna pravila, ali da se ionako duga lista ne bi dodatno komplikovala, te dve zemlje su izostavljene sa ove liste.

Duvanski proizvodi

Putnici koji putuju avionom mogu u Hrvatsku uneti nešto više duvanskih proizvoda od onih koji putuju drugim vidovima prevoza. Oni koji putuju avionom mogu da ponesu 200 cigara, 100 cigarilosa, 50 cigara i 250 grama duvana za pušenje.

Republika

Foto: pixabay.com

Duvan

Ljudi koji putuju drumom ili železnicom mogu da ponesu 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara i 50 grama duvana za pušenje. Svi putnici mogu da ponesu istu količinu od 50 grama zagrejanog duvanskog proizvoda, 10 mililitara e-tečnosti i 50 grama tzv. novih duvanskih proizvoda iz člana 94 stav 2 Zakona o porezima.

Alkoholni napici

Kada je reč o alkoholnim pićima, ista pravila važe i za putovanje drumskim, vazdušnim i pomorskim prevozom – svako sme da unese 16 litara piva, 4 litra vina i 2 litra alkoholnih pića koja imaju manje od 22% alkohola, odnosno jedan litar jačeg alkoholnog pića. Ukoliko želite da platite porez, moguće je, pod uslovom da imate više od 17 godina, da unesete 800 cigareta, 400 cigarilosa, 200 cigara, kilogram duvana, 10 litara žestokog pića, 90 litara vina, 110 litara pivo i 100 mililitara e-tečnosti, a sve to nećete moći da unesete ni uz plaćanje.

Hrana

Meso, riba, sir, mleko, jaja i drugi proizvodi životinjskog i biljnog porekla. Carinici vrše službene kontrole proizvoda životinjskog porekla koji su deo ličnog prtljaga putnika, pa nije dozvoljeno unošenje mesa i mleka i mesa i mlečnih proizvoda.

Dozvoljeno je uneti 20 kilograma sveže, sušene, kuvane, usoljene ili dimljene ribe, kozica, rakova i dagnji ​​po osobi. Kada su u pitanju drugi proizvodi životinjskog porekla, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, puževo meso ili žablji krakovi, dozvoljeno je unošenje do 2 kg po osobi. Možete uneti do 5 kilograma svežeg voća i povrća, osim krompira.

Ostali proizvodi

Putnici iz trećih zemalja (npr. BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija...) mogu u Hrvatsku uneti do 2 kilograma mleka u prahu za dojenčad i posebne hrane koja se koristi iz zdravstvenih razloga i za uvođenje hrane za kućne ljubimce koja se koristi iz zdravstvenih razloga sa uslov da ne zahteva čuvanje u frižideru pre otvaranja.

Bez ograničenja ili u količini za ličnu upotrebu, svi putnici mogu u Hrvatsku uneti hleb, kolače, kekse, vafle i napolitanke, dvopek, prepečeni hleb i slične tostirane proizvode s manje od 20% prerađenih mlečnih proizvoda i proizvode od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi.

Bez ograničenja se mogu uneti i mnogi drugi proizvodi, kao što su čokolade i poslastice (uključujući slatkiše) sa manje od 50 odsto prerađenih mlečnih proizvoda i proizvoda od jaja. Dodaci ishrani pakovani za krajnjeg potrošača koji sadrže manje količine (ukupno manje od 20 %) prerađenih životinjskih proizvoda mogu se uvoziti bez ograničenja, kao i masline punjene ribom, testenina i rezanci, koncentrati supe i poboljšivači ukusa.

Kada je u pitanju gorivo, u kanisterima možete preneti do 10 litara goriva identičnog onom u vašem vozilu, tako da nema prevoza dizela ako vozite benzinac.

Prijem lekova

Unošenje gotovih lekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za lečenje do mesec dana (uz uslov da su odobreni od nadležnih tela zemlje proizvođača) i to uz posedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prepisa istorije bolesti, potvrde lekara).

Republika

Foto: Tanjug/AP

Lekovi

Unošenje lekova koji sadrže drogu, takođe za lične potrebe putnika, moguće je u količini potrebnoj za lečenje do najviše 5 dana, i to takođe uz posedovanje medicinske dokumentacije, iz koje proizlazi neophodnost uzimanja tog leka.

Ako se ipak odlučite kockati, znajte da vas mogu “opaliti po džepu” s kaznom koja može iznositi i do 100.000 kuna (oko 13.000 evra).

Konkretno, kada se određuje visina kazne bitno je šta i koliko toga ste pokušali prošvercovati.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading