MEKDONALDS OD PONOĆI PRESTAJE SA RADOM U BOSNI I HERCEGOVINI! Ćevap im bio jaka konkurencija, ali ne i jedini razlog za propast!

Autor:

Svet

31.12.2022

09:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznati lanac brze hrane prestaje da radi u susedstvu.

MEKDONALDS OD PONOĆI PRESTAJE SA RADOM U BOSNI I HERCEGOVINI! Ćevap im bio jaka konkurencija, ali ne i jedini razlog za propast!

Foto: pixabay.com

Lanac restorana brze hrane Mekdonalds prestaće sa radom u Bosni i Hercegovini u ponoć, nakon jedanaest godina, od kada je kompanija zbog niza skandala oduzela dozvolu za rad tamošnje franšize.

- Da, istina je. Mekdonalds će od subote prestati da radi zbog niza problema. Portali su dali tačne informacije - rekao je za Hinu donedavni zaposleni lokalne franšize Mekdonaldsa.

Dugovi za zakup prostora

Problemi su nastali kada je Županijski sud u Sarajevu početkom decembra naložio da se Rajfajzen banci vrati prostor u kojem se nalazio restoran Mekdonalds zbog zaostalih obaveza za iznajmljivanje. Lokalni mediji su naveli da je reč o dugu od pola miliona evra.

Iz Rajfajzen banke su potvrdili da su dobili presudu protiv kompanije Gliese 581g, koja je bila lokalna franšiza Mekdonaldsa, ali nisu objavili iznos duga.

Republika

Foto: pixabay.com

Ilustracija

Nepravilnosti i kriminal

Televizija u BiH je navela da je nakon te presude i niza utvrđenih nepravilnosti i krivičnih djela, menadžment kompanije Mekdonalds za Evropu raskinuo ugovor sa lokalnom franšizom, zbog čega se od subote zatvara jedan broj restorana koje su otvorili u Sarajevu i Mostaru.

Portal Raport, pak, navodi da se BiH tako našla u društvu Rusije i Belorusije. Tamo je Mekdonalds zatvorio svoje restorane u znak solidarnosti sa Ukrajinom, a u Bosni i Hercegovini "zbog kriminala i nasilja", naveli su.

Brojni drugi bosanskohercegovački mediji objavili su informaciju o zatvaranju restorana u BiH nakon 11 godina rada, dok Mekdonalds to nije objavio. Još uvijek nema zvaničnih informacija vlasnika franšize za BiH o zatvaranju restorana.

„Mislim da je to dugoročna odluka da se napusti tržište BiH“

U pokušaju da se više informiše o zatvaranju, medij u BiH je razgovarao sa Borivojem Simićem, urednikom portala Indikator.ba, koji je ranije pisao o poslovanju Mekdonaldsa u BiH. On smatra da je ovo strateška dugoročna odluka da se napusti tržište.

Republika

Foto: pixabay.com

Ilustracija/Mekdonalds

- Očekivanja su vjerovatno veća nego što naše tržište može pružiti. Činjenica je da se Mekdonaldas u Bosni i Hercegovini sporo razvijao i da stvari nisu išle u željenom smeru - pojasnio je Simić. S obzirom na to da postoji mogućnost, koja se nezvanično pominje, da se pojavi novi vlasnik franšize, Simić kaže da je to moguće, ali malo verovatno.

To se ne može potpuno isključiti, mislim da nije problem franšize, već tržišni problem - rekao je Simić.

U Mekdonaldsu u Sarajevu velika gužva

Inače, sinoć su bile velike gužve u poslovnicama Mekdonaldsa u Sarajevu. Na ulazu je kolona automobila, a u restoranu su gužve.

Prvi Mekdonalds restoran otvoren je u Sarajevu 2011. godine, a u Mostaru 2012. godine. Posljednji objekat u Bosni i Hercegovini otvoren je 2020. godine, u sarajevskom naselju Šip.

Nisu mogli da pariraju ćevapima?

Poslovanje Mekdonaldsa u Bosni i Hercegovini i ranije je nailazilo na poteškoće, pa su svojevremeno zatvoreni objekti koji su bili otvoreni u Banjaluci i Tuzli.

Analitičari su to objasnili činjenicom da je Mekdonalds preskup za uslove koji vladaju u BiH, a ima konkurenciju u domaćim ćevapima i drugim specijalitetima sa roštilja koji imaju jaku ukorijenjenu tradiciju u zemlji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading