PREMINULA STAJKA MARČETA: Kao devojčica prošla užas ustaškog logora Jasenovac!

Autor:

Svet

28.12.2022

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svedočanstva Stajke MArčete predstavljaju značajan doprinos kulturi sećanja na ustaški logor u Jasenovcu.

PREMINULA STAJKA MARČETA: Kao devojčica prošla užas ustaškog logora Jasenovac!

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Stajka Marčeta preminula je u 95. godini u Banjaluci.

Marčeta je kao devojčica prošla užas ustaškog logora Jasenovac. Njena svedočanstva predstavljaju značajan doprinos kulturi sećanja.

Povodom smrti Stajke Marčete, člana Upravnog odbora Udruženja logoraša Drugog svetskog rata i njihovih potomaka, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik da je njen odlazak veliki gubitak ne samo za njene najblize, već za sve u Banjaluci i Republici Srpskoj.

Istakao je da je sa žaljenjem primio vest o smrti Stajke Marčete koja je kao dete preživela strahote ustaške torture i jasenovačkog logora.

- Odlazak Stajke Marčete veliki je gubitak ne samo za njene najbliže, već za sve nas, u Banjaluci i Republici Srpskoj koji saosećamo u boli sa njenom porodicom i prijateljima - rekao je Dodik.

On je dodao da će Republika Srpska pamtiti Marčetu kao jednu od žrtava ustaškog terora koji su uspeli da prežive i svedoče o strahovitim i brutalnim zločinima koje su počinili fašisti nad nedužnom decom, ženama i starcima u jasenovačkim logorima.

- Njena svedočanstva o golgoti koju su prolazili logoraši ostaće duboko urezana u našem pamćenju i predstavljaće značajan doprinos kulturi sećanja za buduće generacije - naveo je Dodik u saučešću upućenom porodici Stajke Marčete.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading