SAŠA ČAĐENOVIĆ UHAPŠEN U CRNOJ GORI: Specijalnog tužioca sumnjiče za teška krivična dela

Autor:

Svet

09.12.2022

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni tužilac Saša Čađenović uhapšen je jutros po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog stvaranja kriminalne organizacije i zloupotrebe položaja.

SAŠA ČAĐENOVIĆ UHAPŠEN U CRNOJ GORI: Specijalnog tužioca sumnjiče za teška krivična dela

Foto: Youtube/MediaBiro

On je, kako je saopštio portparol državnog tužilaštva Vukas Radonjić, uhapšen zbog osnova sumnje da je, obavljajući funkciju specijalnog tužioca, u periodu od sredine 2020. do 2022. godine, učinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, prenose crnogorske Vijesti.

- Specijalno državno tužilaštvo će, o svojim daljim radnjama i stanju postupka, blagovremeno obaveštavati javnost, a posebno ističem da su državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni da se pridržavaju pretpostavke nevinosti i da svojim javnim izjavama o postupku koji je u toku ne vređaju druga pravila postupka i prava lica protiv kojih se postupak vodi - saopštio je Radonjić.

Čađenović je bio tužilac u brojnim predmetima između ostalog i u predmetu tzv. "državni udar", u kojem su lideri DF Andrija Mandić i Milan Knežević prvobitno osuđeni na po pet godina zatvora.

Početkom maja ove godine iz Demokratskog fronta je saopšteno da su se "već danas stekli uslovi da nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i njegov zamenik Saša Čađenović budu uhapšeni i procesuirani".

Ovo je saopšteno nakon što je dan ranije Katnić pojasnio svoju i ulogu SDT u prikrivanju dokaza i zaustavljanja istrage o vezama visokih policijskih službenika sa vođama "kavačkog klana".

Osim javnog priznanja Milivoja Katnića, kako su tada istakli iz DF-a, "imamo i vizuelni dokaz – fotografiju nasmejanog Saše Čađenovića koju je Petar Lazović poslao Radoju Zviceru".

- Ova fotografija, koja je očigledno nastala u zgradi tužilaštva, dovoljno govori o tome da Saša Čađenović zna da je fotografisan od Petra Lazovića. Ali što je još više inkriminišuće za Čađenovića, jeste da fotografija prosleđena Radoju Zviceru, predstavlja jasnu poruku da 'kavački klan' ima zaštitu specijalnog tužilaštva - rekli su tada iz DF-a.

Činjenica da je glavni specijalni tužilac Vladimir Novović insistirao na ponovnom formiranju predmeta jasno, kako ističu iz DF-a, "ukazuje na svesnu opstrukciju Milivoja Katnića i Saše Čađenovića koji su krajem januara 2021. godine zaključili da ne postoje elementi za krivično gonjenje Petra Lazovića i Ljuba Milovića".

- Priznanjem da on lično stoji iza ove odluke, Milivoje Katnić bezuspešno pokušava spasiti Sašu Čađenovića, i relativizovati dokumenta koja je objavio Europol. Zato DF očekuje od GST Vladimira Novovića, da koliko danas izda nalog za privođenje i određivanje tužilačkog pritvora Milivoju Katniću i Saši Čađenoviću, jer između njihovih i zloupotreba Vesne Medenice ne postoji razlika - naveli su iz DF u saopštenju objavljenom 5. maja ove godine.

- Za nekog ko se hvalio učešćem na međunardnim tužilačko policijskim seminarima, saradnjom sa svim policijama sveta, ipak moramo primetiti da Milivoje Katnić svojim cirkuskim objašnjenjima o ulogama Lazovića i Milovića, jasno pokazuje da nije mario za saradnju sa Europolom, i da je selektivno pristupao dokumentima koje je dobijao od naših evropskih partnera - dodali su.

DF, kako kažu, zbog svega navedenog, očekuje u narednim satima privođenje i procesuiranje Milivoja Katnića i Saše Čađenovića.

- Inače ćemo svaki pokušaj relativizacije ovog slučaja smatrati kao projektovan i tendencionzan, i na šta ćemo imati konkretan i snažan odgovor. Vreme je za pravdu - poručili su tog 5. maja iz DF-a.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading