PRVI AVION POSLE 22 GODINE POLEĆE ZA KINU! Premijerka ispraća let za Tjenđin!

Autor:

Vesti

09.12.2022

10:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Prvi let na relaciji Beograd-Tjenđin poleteo je danas.

PRVI AVION POSLE 22 GODINE POLEĆE ZA KINU! Premijerka ispraća let za Tjenđin!

Foto: Dragan Kadić

Premijerka Ana Brnabić ispratila je na aerodromu "Nikola Tesla" prvi let na novoj avionskoj liniji između Beograda i Tjenđina.

Obraćanje premijerke

Premijerka je rekla da je let za Tjenđin značajan, jer je praktično to direktan let za Peking, budući da brzim vozom od aerodroma u Tjenđinu do Pekinga treba 30 minuta.

- Želim da se zahvalim Narodnoj Republici Kini i ambasadorki Čen Bo na svemu što smo zajedno uradili - rekla je.

Simbolično, ovaj današnji dan i direktan let, su pokazatelj našeg prijateljstva, istakla je Brnabić.

Postoji dogovor za nastavak saradnje, rečeno je, jer je zbog pandemije korona virusa prekinuta. Trenutno postoji samo jedan let nedeljno, ali će se uspostaviti još kada pandemija popusti. 

Premijerka je istakla da veruje da će Sporazum o slobodnoj trgovini sa Narodnom Republikom Kinom koji je potpisan, privući još stranih investicija.

Premijerka o situaciji na Kosovu i Metohiji

- To je kontrast, danas imate ovakav prelep dan na kome smo radili dve godine, velika i važna stvar u svakom smislu, za povezanost Srbije i Evrope sa Kinom. Važan dan za privredu, za dodatan rast i razvoj, za kontitnuiran rast i razvoj. I imali ste jučerašnji dan kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvarao veliku kompaniju Rivian, i onda imate situaciju da vas neko u Prištini, Aljbin Kurti, vrati ne u 19., nego u 18. vek - istakla je.

- Mislim da je sve što Aljbin Kurti u ovom trenutku radi opasnost ne samo za Srbe, već i za Albance i da je to politika 19. veka.

- Izuzetno sam zabrinuta, teško je bilo spavati sinoć . Aljbin Kurti nas je sve doveo na ivicu rata!

- Imamo jedno potpuno ignorantsko ponašanje naših partnera koji ne reaguju, imate KFOR i EULEKS koji ne rade svoj posao. Oni ne štite Srbe ni južno od Ibra, ni na Severu Kosova. Mi svakodnevno vidimo kršenje Kumanovskog sporatuma i Briselskog sporazuma.

- Mi smo veoma blizu toga, daće danas u toku dana Aleksandar Vučić više informacija, da zatražimo po Rezuliciji 1244 povratak naših snaga na Kosovo i Metohiju. Tamo se ljudi ne osećaju bezbedno! -

- Mis mo dovedeni na ivicu oružanih sukoba. Doveo nas je jedan neodgovorni pojedinac. Predsednik je preko 10 puta govorio o tome. Taj čovek rizikuje svaki dan, podiže temperaturu, svaki dan dovodi do nestabilnosti, potrebna je samo iskra!

Brnabić je rekla da Srbija samo želi mir.

Brnabić o kampanji N1 i Nove S

- Danas radite ili ste se samougasili? - pitala je premijerka novinara N1.

- Ta kampanja pokazuje da u Srbiji postoji sloboda medija, jer ste se vi samougasili i pokazali da u Srbiji postoji sloboda medija. Kada ste se ponovo upalili, valjda smo svi shvatili da postoji sloboda medija u Srbiji. Hvala vam što ste to pokazali! -

Nacionalna avio-kompanija ponovo uspostavlja direktne letove do Kine posle 22 godine, odnosno od oktobra 2000. godine, kada je tadašnji JAT poslednji put leteo za Peking. Er Srbija će biti jedina evropska avio-kompanija koja leti iz Tjenđina i jedna od samo nekoliko evropskih kompanija koje u ovom trenutku imaju direktne letove do Kine.

Povodom prvog leta, na aerodromu će biti organizovana konferencija za medije kao i obilazak putničkih kabina jednog od širokotrupnih aviona "erbas" A330-200 iz flote Er Srbije za dugolinijski saobraćaj, saopštila je ranije Er Srbija.

Foto: Dragan Kadić

 

Od Tjenđina, četvrtog najvećeg grada u Kini, do Pekinga postoji pruga duga 117 kilometara kojom saobraćaju brzi vozovi i kojom se između dva grada stiže za oko 30 minuta.

Usled trenutnih ograničenja zbog kovida-19, letovi između dva grada obavljaće se jednom nedeljno i to od Beograda do Tjenđina petkom, dok će se povratni letovi od najveće luke u severnom delu Kine do srpske prestonice obavljati nedeljom, saopštila je ranije Er Srbija.

Letovi između Beograda i Tjenđina obavljaće se avionima "erbas A330" iz dugolinijske flote Er Srbije, a prosečno trajanje leta je 10 časova od Beograda do Tjenđina i 12 časova od Tjenđina do Beograda.

Avio-karte za putovanja između Beograda i Tjenđina već su u prodaji i mogu se kupiti po ceni počev od 649 evra po smeru, odnosno počev od 1.086 evra za povratnu kartu u ekonomskoj klasi, sa uključenim svim pripadajućim taksama.

Tjenđin je grad na severoistoku Kine sa više od 14 miliona stanovnika na obali Bohajskog mora, koje je ogranak Žutog mora.

Taj grad je glavna luka putem koje se snabdeva kineska prestonica Peking i najznačajnija luka na severu Kine.

Tjenđin je važno saobraćajno i trgovinsko čvorište još od 13. veka, a u gradu su prisutne građevine savremenog, tradicionalnog kineskog i evropskog stila.
Tjenđin je danas izuzetno važan industrijski i finansijski centar, koji pored Pekinga, Šangaja i Čongćinga, ima specijalni status u Kini, odnosno nalazi se pod direktnom upravom Vlade Kine.

Uspostavljanjem direktne linije do Kine, Er Srbija će omogućiti dobre konekcije preko Beograda ka mnogim destinacijama u svojoj mreži, kao što su Amsterdam, Barselona, Oslo, Pariz, Stokholm, Frankfurt, Ljubljana, Valensija, Prag, Venecija, Valensija, Zagreb i druge destinacije širom Evrope i u regionu šireg Balkana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading