POZNATOJ SPIKERKI MARIJI POLOMLJENI ZUBI I POVREĐENA USTA TOKOM ENDOSKOPIJE! "Osećam se silovano"!

Autor:

Svet

24.11.2022

18:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U jednom trenutku sam osetila krv i neke komadiće pod usnom, ali nisam znala je li to komad usnika ili nešto drugo, rekla je spikerka.

POZNATOJ SPIKERKI MARIJI POLOMLJENI ZUBI I POVREĐENA USTA TOKOM ENDOSKOPIJE! "Osećam se silovano"!

Foto: Printskrin/youtube

Spikerki HRT-ovog Radija Dubrovnik Mariji Laptalo u utorak su u KBC-u Split na pregledu želuca endoskopskim ultrazvukom delomično izbijena dva prednja zuba, a aparatom za pretragu naneseno je i više ozleda usta. Novinarka Marija sve je ispričala za portal UNA, piše Dubrovački vjesnik.

Nakon što je prebrodila prvo stanje šoka od svega što je, tvrdi, u splitskoj bolnici doživela, s celom se pričom obratila redakciji UNE, prilažući fotografije ozleda.

Nasilje u ordinaciji

- Prijateljice su bile sa mnom, prestravile su se kad sam izašla iz ordinacije. Juče sam celi dan plakala, a onda sam zaključila da se za ovo mora znati. Bolujem od dve hronične bolesti i poseta lekaru mi nije nikakvo čudo, ni retkost, a doživela sam i neugodnosti. Ovako nešto nisam mogla ni sanjati. Osećam se silovano, nemam bolje reči - kaže Laptalo.

Prema njenim rečima, na pregled ju je uputio gastroenterolog iz Dubrovnika, gde je zbog hroničnog gastritisa nekoliko puta rađena gastroskopija.

Ovaj put lekar je, zbog izraslina, želeo da se uradi pregled, kako bi se isključila eventualna maligna bolest, ali on nije mogao da se obavi u Dubrovniku. 

- Upozorena sam da ta pretraga traje nešto duže nego obična gastroskopija i da je cev deblja, pa sam očekivala da će me posebno pripremiti, možda i dati narkozu. Gastroskopiju su mi bez sedacije radili nekoliko puta, no to traje pet minuta, što nije problem izdržati. Trideset, četrdeset minuta, koliko je ovo otprilike trajalo, sasvim je nešto drugo. U svakom slučaju, očekivala sam razgovor i pripremu za pregled - kaže Laptalo.

Na splitskom Zavodu za gastroenterologiju ju je dočekala jedino medicinska sestra koja je, tvrdi, jedva razgovarala s njom.

- Nakon nekog vremena je u ordinaciju ušao doktor na čijoj je košulji pisalo dr. Bratanić i još neki jako mladi lekar, verovatno specijalizant. Niko mi se nije predstavio, niti su mi se obratili. Uzeli su nalaze, nakon čega se dr. Bratanić iznervirao  što sam uopše tu i što im se šalju "čvrge" ili kvrge od 13 mm, nisam ga dobro razumela.

Republika

Foto: Shutterstock

Bol u želucu, Ilustracija

 

- U nekom sam momentu rekla da je to na početku bio polip koji se razlio na zahvatu, a on mi je odgovorio da nemam nijedan nalaz.

- Rekla sam da je tu sve i da samo pregleda dokumentaciju, no on je i dalje stajao okrenut leđima i tvrdio da nema ničeg. Nakon nekog vremena, tražila sam da mi da papire i pokazala ovom dr. Brataniću sve te nalaze. Niko ništa nije odgovorio - priča Laptalo za UNU.

Osim polomljenih zuba, gospođa je s pregleda otišla izranjavanih usta i jednjaka. Kaže da joj je medicinska sestra dala neku injekciju, od koje nije osetila ništa.

U gastroskopiji se u usta bolesnika postavlja usnik koji je potrebno lagano prihvatiti zubima i koji služi da zaštiti zube, ali i endoskopskog aparata koji izgleda kao tanko crevo koje se provlači kroz pacijentov jednjak, želudac i dvanaestopalačno crevo.

U četrdesetak minuta lekar je, prema rečima Laptalove, neprekidno naglo pomicao crevo u svim pravcima, komentarisao “čvrgu” ili kvrgu koju on sad mora pregledavati i nije reagovao ni kada je video krv.

Osetila krv i komadiće zuba

- U jednom sam trenutku osetila krv i neke komadiće pod usnom, ali nisam znala je li to komad usnika ili nešto drugo. Kad je prestao, shvatila sam da mi je potezanjem creva odlomio dva prednja zuba - kaže Laptalo.

Specijalizant je nakon pretrage napustio ordinaciju i Laptalo je ostala sa sestrom i dr. Bratanićem koji joj je okrenuo leđa i pisao nalaz.

Tada je, još u šoku, kazala da su joj pukli zubi.

- Lekar se nije ni okrenuo, a sestra je na to samo kazala da joj nisam izgledala kao da mogu toliko podneti - kaže.

Lekar se, kako saznaje Dubrovački vjesnik, zove dr. Andre Bratanić.

Direktora KBC-a Split dr. Julija Meštrovića novinari Dubrovačkog vjesnika su upitali hoće li provesti unutrašnji nadzor nad radom lekara i sestre u ovom bizarnom slučaju, a odgovor će objaviti čim ga dobiju.

U međuvremenu je Laptalo dobila citološki nalaz koji govori da su analizom izrasline u abdomenu nađene "skupine ćelija sluznice, malo pločastih epielnih ćelija, elementi krvi i sluz", što otvara i pitanje je li uopše napravljena analiza zbog koje je žena upućena na pregled, piše Dubrovački vjesnik.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading