SVIREPE ODMAZDE KREMLJA! Tri drastična primera kada Rusi nisu imali milosti za neprijatelje!

Autor:

Svet

10.10.2022

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brutalno bombardovanje Kijeva i drugih gradova u Ukrajini koje su u ponedeljak rano ujutru izvele snage Ruske Federacije samo je poslednji u nizu primera brutalne odmazde u novijoj istoriji.

SVIREPE ODMAZDE KREMLJA! Tri drastična primera kada Rusi nisu imali milosti za neprijatelje!

Foto: Tanjug/AP

Svet je jutros zatekla vest o snažnom napadu, pre svega na Kijev, a zatim i na nekoliko gradova širom Ukrajine. Rusija je zemlju zasula sa 75 raketa, a ukrajinska vojska uspela je da uništi 41, navode zvaničnici.

Projektili su pali u sam centar grada, u toku jutarnjeg špica, oko 8.30 časova po lokalnom vremenu, i to u neposrednoj blizini kabineta predsednika Volodimira Zelenskog i kancelarija Obaveštajne službe.

Pogođen je i "Kličkov most" koji se nalazi pored spomenika Kijevski luk slobode koji, ironično, predstavlja simbol ukrajinskog i ruskog prijateljstva. Svečano je otvoren 7. novembra 1982. povodom obeležavanja 60 godišnjice SSSR-a i 1.500 godišnjice Kijeva.

 

 

Pogođen most i svi prethodni napadi su osveta koju je Rusija ranije najavljivala i planirala zbog eksplozije na Kerčkom mostu koji spaja Krim i Rusiju.

Napad na most dogodio se u subotu rano ujutru i tom prilikom poginule su tri osobe, a krimske i ruske vlasti odmah su se oglasile nazivajući Ukrajince teroristima.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev rekao je u nedelju da će Rusija na ovaj napad odgovoriti tako što će "likvidirati teroriste, kao što se to radi svuda u svetu".

Da Rusiji "osvetničko ratovanje" nije strano, pokazuju i primeri u istoriji.

Osveta mudžahedinima

Tokom osamdesetih veliki problem u Avganistanu bili su Mudžahedini sa kojima je Rusija i druge svetske sile jedva izlazila na kraj.

U aprilu 1982. godine u znak osvete za ubistvo 3 ruska vojnika od strane mudžahedina, brat komandant poginulog kapetana poveo je svoju jedinicu komandosa u grad Tashkurghan i sravnio grad, ubivši najmanje dve stotine bespomoćnih civila.

Tu se nisu zaustavili, već su nastavili da žigošu mudžahedine i ubijaju ih tokom molitve u džamijama. 

Ruska osveta za Beslan

Tragedija u Besalnu u kojoj je poginulo 186 dece od ukupno 333 stradale osobe, među kojima je bilo rođaka učenika, policajaca, bezbednjaka i vojnika, kao i 32 likvidirana otmičara bila je okidač za osvetu.

Ratni čečenski komandat i terorista koji je skrivio nekoliko krvavih otmica Šamil Basajev priznao i na sebe preuzeo odgovornost za otmicu u Beslanu objavivši pismo u kome preuzima svu odgovornost 17. oktobra 2004.

Ruske vlasti dvema obaveštajnim službama FSB i vojnoj GRU dali su zeleno svetlo da po uzoru na izraelski Mosad likvidiraju sam čečenski vrh terorista i separatista i da se zaustavi njihov krvavi pohod.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Likvidacije su počele i pre same tragedije, u Dohi, u Kataru. Tada je pod tojotu bivšeg čečenskog predsednika Zelimkana Jadnarbijeva postavljen eksploziv koji je aktiviran kada je ulazio u vozilo. On i njegova dva telohranitelja bili su na mestu mrtvi.

25. novmabra 2004 godine u Ingušetiji. Ruski operativci su u dobro pripremljenoj akciji likvidirali Sirijca, plaćenika pod imenom Marvan, koji je učestovvoau svim aktivnostima čečenskih terorista.

Marvin je bio i poznat pod nadimkom "Beli Arapin".

Likvidacije su nastavljene i naredne godine, pa je tokom januara i februara ubijeno nekoliko terorističkih grupa. U Ingušteiji je ubijen pripadnik Al Kaide Abu Džejat, a zatim lider samoproklamovane Čečenske Republike Ičkerije 8. marta 2005. u akciji ruskih specijalaca u selu Tolstoj Jurt u kući u kojoj se skrivao sa gomilom telohranitelja

Osveta Gruzijcima zbog Južne Osetije

Tokom 2008. godine kada je Rusija i priznala nezavisnost Južne Osetije, Gruzijci su ubijali i mučili lokalno stanovništvo sve dok im podršku nisu pružili susedi.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Twitter/olex_scherba

 

 

Rusi su tada spalili 5 gruzijskih sela i najmanje 270 kuća, a preko 20.000 Gruzina proterali iz Južne Osetije. 

Ovakav odgovor Rusije naišao je na oštre kritike međunarodne zajednice, a lokalnom stanovništvu tada je laknulo, jer, kako su govorili za medije, "Gruzijsci su njih prvi napali".

Oni su tada rekli da su Gruzijci ubili najmanje osmoro ljudi, među kojima je bilo žena i starih osoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading